Jadrnica

Za poletne urice ob vodi si lahko naredimo zanimivo igračo. Jadrnica, ki jo objavljamo, ima izvirno rešen samodejni mehanizem upravljanja z jadrom, saj je sposobna jadrati tudi proti vetru.

Kadar ji bo veter pihal v hrbet, se bo model lepo mirno peljal naprej. Veter z boka bo nagnil jadro, ta pa preko vzvoda krmilo in jadrnica se bo postavila v najboljšo lego za plovbo. Pri čelnem vetru, se bo jadro nagnilo v eno smer in po nekaj trenutkih v drugo, to bo imelo posledico cik-cak vožnje proti vetru. Zaradi tega samodejnega mehanizma je model med vožnjo zelo zanimiv. Vsak sunek vetra spremeni lego jadra in s tem krmila, model pa obdrži zadano smer.
Trup izdelajte iz borovega lubja ali pa kar iz smrekove deščice. Iz okrogle, ravne paličice, ki naj bo dolga približno toliko kot trup, izdelajte jambor in ga prilepite v luknjo, ki ste jo zvrtali v sredino palube. V jambor na mestih, ki so označena na načrtu, pribijte tri bucike, ki bodo držale oba prečnika na njunih mestih. Sedaj iz 1 mm debele žice izdelajte stremeni, v kateri boste potisnili prečnika. Ko je to gotovo, prilepite nanju papirnato jadro, ki pa ga ne smete napeti, temveč mora biti nekoliko upognjeno, da bo bolje lovilo veter.
Tudi krmilni mehanizem je izdelan iz žice debeline 1 mm. Preden se lotite dela, si dobro oglejte risbe in podrobnosti na njih. Na desni in levi strani krmila zabodite dve buciki, ki bosta zadržali krmilo in s tem jadro, da jadrnica med vožnjo ne bo preveč vijugala. Krmilo izdelajte iz tanke pločevine, najbolje od pločevinke, in ga pritrdite na ročico krmila. Krmilo in jadro začasno pritrdite v sredini z bucikami in z vrvicami povežete krmilo in konce spodnjega prečnika jadra. Nazadnje iz debelejše pločevine naredite še kobilico, ki jo z dvema vijakoma pritrdite na dno trupa.


Tako je jadrnica pripravljena za plovbo. Potrebujete le še mirno vodno gladino in nekaj vetra. (Vodna gladina je lahko tudi luža na koncu vrta!) Če bo veter pihal s strani, ga bo jadrnica lepo ujela in zaplula, če pa bo pihal s kljuna, bo zaplula v lepem cikcaku proti vetru.
Srečno plovbo in »mirno morje«!

Objave iz iste kategorije: