Jadralno letalo iz stiropora

Le kdo si ne želi sestaviti čisto pravi jadralni model. Tak, ki ga lahko iz roke spuščate doma na dvorišču in ga zgradite iz materialov, ki so dostopni vsakomur. Seveda mora biti tudi dovolj trpežen, da se takoj ne poškoduje, če pa že, naj bi se hitro popravil. Letalo, katerega načrt je pred vami, odlikuje zelo lepo jadranje, za gradnjo pa potrebujete le smrekovo letvico in nekaj stiroporja debelega 2 in 5 cm. Poleg osnovnega orodja pa potrebujete še malo volje in ročnih spretnosti.

Ker je letalo kar veliko je načrt zanj nekoliko pomanjšan (glej PDF). Trup je narisan dvakrat manjši, krila in višinsko krmilo pa trikrat manjša. Poleg risbe so za lažje delo napisane tudi dimenzije. Pred začetkom dela morate vse sestavne dele narisati v naravni velikosti.
Iz stiropora debelega 5 cm z olfa nožem izrežite nos trupa in ga z brusnim papirjem lepo oblikujte v okroglo obliko. Pazite na prste, olfa nož je zelo oster. Vanj zarežite utor in vlepite smrekovo letvico. Uporabite lepila, ki ne topijo stiropora. Lahko uporabite kar belo lepilo za les. Skozi letvico zvrtajte dve luknjici skozi kateri vlepite dve palčki za pritrditev krila z elastiko. Smerno in višinsko krmilo naredite iz 1 cm debelega stiroporja in ju z brusnim papirjem lepo obrusite v obliko.
Krilo izrežite iz stiropora debeline 2 cm v treh delih ki jih vsakega posebej obrusite. Takšno krilo lahko pobarvate s flomastri in ga prekrijte s širokim brezbarvnim selotejpom. Najprej prekrijte spodnjo površino in nato še zgornjo na ravni mizi, da se krilo ne zvije. Na koncu s selotejpom zlepite tudi obe uški krila, ki ju na koncu podložite 6 cm, kot je narisano na načrtu. Tudi vse ostale dele modela iz stiropora prekrijte s selotejpom. Kdor želi, lahko kupi barvne lepilne trakove in z njimi prekrije model.

Z elastiko pritrdite krilo na trup. Model postavite na dva prsta v točki, ki je označena s puščico in v nos zapičite toliko žebljev, da bo prednji del enako težak kot zadnji. Tako je model gotov. Spuščamo ga iz roke proti vetru. Model primemo vodoravno in ga z blagim gibom vržemo vodoravno. Če model dvigne nos in se vzpne, dodajte nekaj žebljev, če pa se zapiči v tla, jih odvzamite. To ponavljajte toliko časa, da model lepo zajadra. Pri spuščanju pazite, da modela ne vržete premočno. Iz roke naj poleti s hitrostjo, ki je enaka hitrosti modela v letu. Če boste model vrgli premočno, se bo strmo povzpel, nato pa z nosom navzdol treščil na tla. Na tak način boste le razbili model.

Objave iz iste kategorije: