Jadralni model

Jadralni modelTa načrt zahteva nekoliko več časa za izdelavo. Čeprav za izdelavo potrebujete razmeroma malo materiala, boste za kos balse in japonskega papirja morali obiskati kakšno modelarsko trgovino. Naj vas potolažim, da balso lahko nadomestite s kartonom, japonski papir pa s svilenim.
   Iz vezane plošče izrežite najprej nos trupa, ter vanj zalepite smrekovo letvico 8×4 mm, dolgo 25 cm, ki je obrušena tako, da se na koncu stanjša. Iz balse 1,5 mm izrežite mizico za krilo, višinski stabilizator in smerni stabilizator. Vse dele prilepite in učvrstite z bucikami in lepilnim trakom. Ko se lepilo posuši, robove lepo obrusite.
Krilo za model
  Krilo najprej narišite v naravni velikosti, saj je v načrtu narisana le ena polovica. Ta načrt pritrdite na mehkejšo ravno desko in z bucikami pritrdite smrekovo letvico 4×5 mm. Iz balse debeline 1,5 mm izrežite 15 enakih reber in jih nanizajte na letvico. Spoje lepite z belim mizarskim lepilom. Z bucikami pritrdite še prednjo in zadnjo letvico. Iz balse 1,5 mm izrežite dve uški in ju pod kotom prilepite na konce krila tako, da je zadnji rob dvignjen za 5 cm. Špranjo, ki nastane med rebrom in uško, zapolnite s kosom balse, ter vse skupaj lepo obrusite. Preverite, da krilo ni zvito ali krivo.
Trup za model
  Krilo prekrijte z japonskim ali svilenim papirjem ter ga na površino prilepite z brezbarvnim nitro lakom. Papir položite na krilo ter ga po robovih premažite z lakom. Porozna površina papirja popije lak in se prilepi na podlago. Ko se lak posuši, papir navlažite z vodo in počakajte, da se papir posuši in lepo napne. Ko je napet, ga narahlo še trikrat prelakirajte z nitro lakom. Krilo na trup pritrdite z elastiko.
  Sestavljenemu modelu preverite težišče, ki se nahaja 25-30 mm za prvim robom krila. Model v teh točkah postavite na prste; sprednji in zadnji del mora biti enako težak. Če je kateri del lažji, prilepite utež, najbolje kakšno kovinsko podložko ali matico.
  Model spuščajte v lepem in mirnem vremenu.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: