Hranilnice za ptice

Zima je že pošteno pokazala svoje zobe, zato moramo kaj hitro poskrbeti za naše pernate prijatelje. Hranilnice morajo biti zgrajene tako, da se ptice počutijo varne in obenem ne razmetavajo hrane. Poglejmo si nekaj zelo preprostih krmilnic.

  • Iz steklenega kozarca od kumaric, deščice in nekaj trdega kartona naredimo krmilnico, kjer se lahko hrani le ena ali dve ptici. V notranjosti kozarca postavimo pokonci deščico, da ptica lažje spleza ven. Deščico z luknjo okoli 30 do 35mm pritrdimo na kozarec z žico, nanjo pa z majhnimi žeblji pritrdimo karton.
  • Da ptice hrane ne razmetavajo, jo nasujemo v steklenico in jo privežemo k deščici. Spodaj postavimo leseno ali kartonsko posodo. Steklenica mora biti malo dvignjena (za približno 5 do 7 mm), da lahko seme nemoteno drsi navzven in to le toliko, kolikor ga ptice potrebujejo.
  • Kozarec od kumaric v ležečem položaju je prav tako primeren. V pokrov naredite luknjo premera 35 do 38 mm. Če boste takšen kozarec obesili na prosto, morate z žico privezati še majhno strehico iz tanke pločevine.
  • Siničke se lahko navadijo na hranilnice iz tetrapak embalaže. Naredite le luknjo in notranjost dobro operite. S pomočjo žice jo obesite nekje pod streho. Lahko jih naredite tudi več.
    Takšne hranilnice je najbolje obesiti v bližini okna, kjer boste lahko v miru in iz tople sobe opazovali ptice med hranjenjem. Ne bodite razočarani, če prvi dan hranilnica še ne bo imela obiskovalcev, ptice se namreč morajo privaditi in dobiti zaupanje.

Objave iz iste kategorije: