Hlevček s kovačnico za jaslice

Pred vami je načrt za izdelavo preprostega hlevčka s kovačnico, ob katerem bo marsikateremu zastal dih. V lanski številki smo objavili načrt za izdelavo figuric, sedaj pa je na vrsti hlevček in tako boste dobili celotne jaslice narejene doma.

Za hlevček boste potrebovali 2 mm debel karton ali vezano ploščo, nekaj kamenčkov, koščke smrekovega lesa, lepilo ter prosojni barvni papir. Če se boste odločili za izpopolnjeno varianto pa še 4,5 V ploščat baterijski vložek, nekaj žarnic za kolo in mali elektromotor iz odslužene igračke.
Vse dele prerišite na karton ali vezano ploščo, lahko pa si tudi po želji povečate načrt (glej PDF).

Še boljša varianta je, da vse dele z barvnim fotokopirnim strojem prekopirate na gladek papir, katerega prilepite na podlago in jo izrežete. Pri vsakem delu na načrtu je napisano koliko delov potrebujete. Čelna stranica ima na vrhu odprtino oblike zvezde repatice, ki jo na notranji strani prelepite z rumenim prosojnim papirjem. Stranski steni sta različni, ena ima okno, druga pa odprtino za os mlinskega kolesa. Če se odločite, da mlinskega kolesa ne boste izdelali lahko obe stranici naredite z oknom. Zadnja stena ima prav tako dva okna, ki ju na zadnji strani prelepite z rdečim prosojnim papirjem. Streha je iz dveh delov, ki ju v stiku med seboj poševno obrusite, da se lepo prilegata. Vse te dele previdno prilepite med seboj in na podlago. Izrežite vse dele za mlinsko kolo in ga sestavite kot je prikazano na načrtu (glej PDF).

Os na kolo prilepite in prav tako vse tri kroge za vreteno. Os kolesa vtaknite skozi steno hlevčka in jo na zunanji strani podprite z nosilcem. Os se mora lepo vrteti v svojem ležišču. Znotraj hlevčka na os prilepite še odmično ročico. Iz okrogle lesene paličice naredite držalo kladiva, ki ga na eni strani obrusite, da dobite ravno površino, na drugem koncu pa prilepite kladivo iz nekoliko debelejšega okroglega lesa. Enako kot kladivo izdelajte tudi nakovalo. Skozi os kladiva zvrtajte tanko luknjico in skozi potisnite jekleno žico ter vse skupaj nataknite na dva nosilca. Kladivo sedaj postavite na svoje mesto in preverite, če je odmična ročica lepo na sredini ravnega dela ročaja kladiva. Če zavrtite mlinsko kolo bo kladivo pričelo veselo udarjati na nakovalo.
Če imate na razpolago manjši elektromotor od odslužene igrače, ga s kosom pločevine privijte na notranjo stran hlevčka tako, da bo os v isti liniji kot vreteno mlinskega kolesa. Na vreteno in os motorja nataknite gumico, ki bo gnal mlinsko kolo.
Pod mlinskim kolesom si omislite potoček, ki ga pobarvate z modro barvo, rob pa obložite z majhnimi kamenčki. Potoček speljite do roba in na sredini sestavite mostiček. Za mostiček izrežite vse dele in jih zlepite med seboj, nato pa obe stranici pokrijte z delom kartona, ki bo nadomestil deske na mostičku. Na podlagi si narišite še potko do hlevčka, ki jo prav tako po robovih obložite z manjšimi kamenčki in jo pobarvajte s sivo barvo.
Za električno napeljavo poprosite za pomoč očeta ali znanca. Na zadnjo stran hlevčka postavite ploščat baterijski vložek, nato pa v notranjost hlevčka žarnico od kolesa. Isti električni žici, ki vodita do žarnice speljite tudi do elektromotorja. Ko boste povezali baterijski vložek z obema žicama bo žarnica zagorela, elektromotor pa bo zavrtel mlinsko kolo, ki bo pognalo kladivo. Ker je silhueta zvezde repatice izrezana iz stranice in obložena s prosojnim papirjem, bo lepo osvetljena z žarnico iz notranjosti hlevčka, kar še posebej lepo izgleda kadar ugasnete luč v stanovanju.
Če stranice niste barvno fotokopirali vas čaka še barvanje s flomastri in tempera barvami. Za lepši in trajnejši izgled lahko na popolnoma suhe površine nanesete še razredčen brezbarvni nitro lak, ki bo površino zaščitil.
Pri postavljanju jaslic si priskrbite mah in manjše vejice. Mah lepo položite na podlago, ki bo zelo lepo poudaril potek potočka in potke. Vejice pa zapičite v mah navpično in tako ustvarite drevesa. Na podlago lahko prilepite tudi kose smrekovega lesa v katere zvrtate luknje in vanje zataknite vejice, na koncu jih boste lepo skrili pod mah. Figurice lahko postavite po potki, mostičku in v hlevček, ovce in ostale živali pa na mah, kjer se bodo v miru pasle.
Doma izdelane jaslice vam bodo v veliko večje veselje kot kupljene, lahko pa si tudi omislite kakšen svoj dodatek, ki ga vključite v svojo maketo.

Objave iz iste kategorije: