Hiša na drevesu

Prav gotovo se vam je že kdaj porodila želja izdelati hišico na drevesu.
Saj to ni nič težkega, le poiskati morate pravo mesto v gozdu, kjer raste primerno razvejano drevo ali pa rastejo štiri drevesa na primerni razdalji za gradnjo. Za izdelavo boste potrebovali nekaj desk in različno dolgih žebljev. Seveda bo dobrodošla pomoč prijateljev, s katerimi si boste hišico delili.

Že doma lahko izdelate lestev, ki naj ne bo daljša od dveh metrov in pol. Za začetek gradnje je ta najbolj pomembna. Hišico boste začeli graditi na drevesu, zato boste prva dela naredili na njej. Hišico ne gradite višje od dveh metrov, kajti hitro se lahko zgodi nesreča in kdo pade iz lestve. Velikost hišice je odvisna od materiala, ki ga imate na razpolago ter od razmaka debel dreves.
Ko ste našli primerno mesto za gradnjo, najprej z večjimi žeblji pritrdite dve močnejši deski vodoravno. Ti dve deski naj bosta debeli najmanj 3 cm in široki najmanj 15 cm, kajti one bosta držale celo hišico in tudi vse kar bo v njej. Uporabite žeblje dolžine najmanj 12 cm. Da bo pritrditev varnejša, žeblje zabijajte pod rahlim kotom navzdol. Ti žeblji se ne smejo ukriviti, pač pa morajo biti zabiti do konca, da se na deski vidi le glava žeblja. Pazite, da sta obe deski pritrjeni na isti višini.

Osnova je tako postavljena in na te dve deski lahko pritrdite tla hišice. Te deske so lahko malo tanjše, vendar se pod vašo težo ne smejo upogibati. Vsako desko odžagajte na enako razdaljo in jo z najmanj štirimi žeblji pribijte na vodoravni deski. Vsakič preverite, da so žeblji res zabiti v vodoravnih deskah in ne mimo.
Na to osnovo sedaj že lahko pritrdite lestev. Najbolje jo je močno privezati. Če ste vse naredili pravilno, se lahko že povzpnete na narejen oder. Pri tem bodite previdni, saj še ni postavljene ograje.
Naslednji korak je prav ograja tista, ki jo morate zgraditi. Tri primerno dolge deske pribijte na notranjo stran debel v višini komolcev, nato pa še tri nekoliko nižje, da bo njihov zgornji rob v višini kolen. Sedaj se že malo bolj varno lahko gibate. Priporočljivo je pritrditi še eno desko v zgornji legi na strani, kjer je vhod, da kdo iz te strani ne pade iz hišice. Pri vstopanju se samo sklonjeno povlecite pod to desko.

Prečno na dve spodnji deski pritrdite še eno vodoravno, ki vam bo služila kot klop za sedenje.
Če vam je že zmanjkalo materiala, ali pa boste hišico uporabljali le v lepem vremenu, lahko zaključite gradnjo. V nasprotnem primeru morate narediti še streho. Izdelate jo na enak način kot tla hišice. Na višini, ki jo še lahko dosežete, pribijte dve deski vodoravno. Da bo lahko voda ob dežju odtekala, naj bo ena deska nekoliko višje. Na ti dve deski sedaj pribijte še vse vodoravne deske, ki so lahko tudi tanjše. Da voda ne bo pronicala skozi reže, na vrh desk pritdite pvc folijo.

Hišica je tako gotova in če imate še dovolj desk na razpolago, lahko z njimi zaprete tudi stene in naredite kakšno okno. V nasprotnem primeru lahko stene zaprete tudi s pvc folijo ali smrekovimi vejami. Z malo vaše domišljije, lahko nastane prava mojstrovina na drevesu.
Če ste hišico zgradili na robu samotne jase vam svetujem, da hišico obiščete zelo zgodaj zjutraj, ko se začne delati dan. Z nekaj potrpežljivosti in v tišini vam bodo dan polepšali gozdni prebivalci, ki bodo prišli na jutranjo pašo na jasi.

Objave iz iste kategorije: