Helikopter

HelikopterNačrt, ki je pred vami, odlikuje zelo preprosta gradnja in malo materiala. Potrebujete le nekaj tršega kartona, leseno okroglo paličico in košček lesa. Za spuščanje potrebujete nekaj spretnosti z rokami, ki jo boste dobili z vajo. Pravilen in sunkovit zasuk z rokami bo model uspešno izstrelil na zadostno višino.

Trup prerišite na trši karton in ga lepo pobarvajte. Natančno ga izrežite in na sredini prepognite. Pred lepljenjem naredite iz kartona še cevko, ki je nekoliko večjega premera kot lesena okrogla paličica, da lepo drsi po njej. Zlepite jo z lepilom za papir in jo vlepite med obe strani trupa, ki ste ju prav tako namazali z lepilom.  Načrt za helikopterNa cevko nasadite leseno paličico tako, da na zgornji strani pogleda ven za približno 2 cm. Na spodnji strani na leseno paličico prilepite še en del kartonske cevke, da se paličica ne bo staknila iz cevke.
Za eliso potrebujete kos lesa dimenzije 20x20x10 mm, ki mu v sredini zvrtajte luknjo dimenzije, kot je debelina lesene paličice. Debelina naj bo približno 5 do 6 mm. Na obeh straneh zažagajte dva utora, v katera prilepite kraka elise iz kartona ali tanjše lesene deščice. Utora morata biti zažagana v nasprotni smeri, da bosta kraka med vrtenjem zajemala zrak v isti smeri. Tako narejeno eliso nataknite na zgornji konec paličice in jo prilepite. Model je tako gotov in že lahko pričnemo z letenjem.
Polete izvajamo na prostem, kjer ni v bližini dreves ali električne napeljave. Paličico primemo med obe dlani in na hitro potegnemo dlani med seboj, da se paličica hitro zavrti. Roki hitro odmaknemo in helikopter se bo dvignil iz naših rok. Z nagibanjem paličice pred vrtenjem naprej določamo smer letenja. Bolj bomo model zavrteli pod navpičnim kotom, višje se bo model povzpel. Na določeni višini mu bodo pošle moči in elisa se bo ustavila. Brez skrbi, model bo začel padati, elisa pa se bo pričela vrteti  v nasprotno smer in tako upočasnila padanje, da bo model lepo pristal na tleh.
Med spuščanjem lahko naletimo na nekaj težav, ki pa jih lahko odpravimo. Če model ne leti lepo navpično, podaljšajmo leseno paličico in ga naredimo tako bolj stabilnega. Če ste za kraka elise uporabili pretanek papir, bo model imel premalo začetne hitrosti in ne bo letel dolgo. Uporabite trši in težji karton, ali pa na konce krakov elise namestite dodatne uteži. Elisa bo imela več vrtilne energije in model bo letel dalj in višje.
Malo eksperimentiranja in vaš model bo poletel zelo visoko. Naredite lahko več modelov in priredite tekmovanje med prijatelji.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: