Helikopter na gumo

Model helikopterja, ki ga poganja guma, je lahko zelo zabaven, saj poleti tudi do 20 metrov visoko. Tudi gradnja je enostavna, saj potrebujete le nekaj kartona, smrekovih letvic in jekleno ži­co debeline 1 mm.

Trup helikopterja je izdelan iz smre­kove letvice 5x5x225 mm. Na zadnji strani je prilepljen stabilizator iz karto­na in je narisan v naravni velikosti (glej PDF). Cev za gumico naredite tako, da na lesen ročaj od metle navijete nekaj ovojev kartona in ga zlepite. Odrežite ga na dol­žino 10 cm in na obeh straneh izrežite utore za letvice. Letvici sta v utore samo položeni, da jih lahko med preiz­kusnimi leti premikamo. Vez elise izde­lajte iz kosa lesa, ki ga zarežete na obeh straneh, kot kaže načrt. V oba uto­ra zalepite krila elise, ki sta prav tako narisana v naravni velikosti. V sredini zvrtajte luknjico, skozi katero potisnete jekleno žico in jo na obeh straneh za­krivite po načrtu. Zgoraj jo zataknete v leseno deščico, da se ne vrti, spodaj pa naredite zanko, v katero zataknete elastiko. Med obema letvicama na jekleno žico nataknite perlo, da bo tre­nje med vrtenjem čim manjše.
Iz jeklene žice zakrivite tudi pod­nožje in ga s sukancem trdno povežite na letvico in utrdite z lepilom. Za lepši videz lahko na trup prilepite tudi silhueto pilota iz kartona.

Tako narejen model sedaj lahko preizkusite. Eliso s prstom vrtite toliko časa v nasprotni smeri vrtenja, da se elastika dobro navije. Model dvig­nite nad glavo v vodoravnem položaju in ga spu­stite. Elisa se bo začela vrteti in model bo po­letel. Če se model med letenjem preveč vrti okoli svoje osi, nekoliko povečajte rep, pomaga tudi silhueta pilota, če je niste nalepili. Kadar model ne dosega velike višine, lahko kartonsko cev pomaknete nekoliko bolj nazaj. Če želite doseči večjo višino, naj bo elisa nekoliko bolj zadaj, kadar pa boste tekmovali kateri model leti dlje, naj bo bolj spredaj.
Naredite vsak svoj model in priredite tekmo­vanje. Videli boste, da enaki modeli lahko letijo popolnoma drugače.

Objave iz iste kategorije: