Helikopter iz papirja

Model helikopterja, ki ga poganja guma, je lahko zelo zabaven, saj poleti tudi do 20 metrov visoko. Zato je treba model spuščati na odprtem prostoru, kjer ni drevja in električne napeljave. Zaradi majhnih dimenzij je model dokaj lahek in zato dovzeten za veter. Najbolje je, da ga spuščate v brezvetrju ali pa pri šibki sapici. Tudi gradnja je enostavna, potrebujete le nekaj kartona, smrekovih letvic in jekleno žico debeline 1 mm.
 

Trup helikopterja je izdelan iz smrekove letvice 5x5x225 mm. Na zadnji strani je prilepljen stabilizator iz kartona in je narisan v naravni velikosti. Cev za gumico naredite tako, da na lesen ročaj od metle navijete nekaj ovojev kartona in ga zlepite. Odrežite ga na dolžino 10 cm in na obeh straneh izrežite utore za letvice. Letvici sta v utore samo položeni, da jih lahko med preizkusnimi leti premikamo. Vez elise izdelajte iz kosa lesa, ki ga zarežete na obeh straneh, kot kaže načrt. V oba utora zalepite krila elise, ki sta prav tako narisana v naravni velikosti. V sredini zvrtajte luknjico, skozi katero potisnete jekleno žico in jo na obeh straneh zakrivite po načrtu. Zgoraj jo zataknete v leseno deščico, da se ne vrti, spodaj pa naredite zanko, v katero zataknete elastiko. Med obema letvicama na jekleno žico nataknite perlo, da bo trenje med vrtenjem čim manjše.
 Iz jeklene žice zakrivite tudi podnožje in ga s sukancem trdno povežite na letvico in utrdite z lepilom. Za lepši videz lahko na trup prilepite tudi silhueto pilota iz kartona.
  Tako narejen model sedaj lahko preizkusite. Eliso s prstom vrtite toliko časa v nasprotni smeri vrtenja, da se elastika dobro navije. Model dvignite nad glavo v vodoravnem položaju in ga spustite. Elisa se bo začela vrteti in model bo poletel. Če se model med letenjem preveč vrti okoli svoje osi, nekoliko povečajte rep, pomaga tudi silhueta pilota, če je niste nalepili. Kadar model ne dosega velike višine, lahko kartonsko cev pomaknete nekoliko bolj nazaj. Če želite doseči večjo višino, naj bo elisa nekoliko bolj zadaj, kadar pa boste tekmovali kateri model leti dlje, naj bo bolj spredaj.
  Naredite vsak svoj model in priredite tekmovanje. Videli boste, da enaki modeli lahko letijo popolnoma drugače.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: