Formula

FormulaTa načrt prikazuje, da se iz kartona lahko izdela zelo verna kopija dirkalnega avtomobila. Za izdelavo potrebujete le nekoliko debelejši karton in lepilo za les. Sestavni deli so narisani v dveh barvah, svetlejši deli sestavljajo podvozje, temnejši pa karoserijo avtomobila. Oba dela sta sestavljena posebej tako, da karoserija predstavlja pokrov podvozja.

Sestavni deliSestavne dele najprej prerišite na karton in jih izrežite. Bodite pazljivi, saj morate nekatere dele podvojiti. Na vsakem delu je napisano koliko kosov potrebujete. Če želite velikost avtomobila povečati, na fotokopirnem stroju povečajte kopijo na primerno velikost. Če boste velikost modela zelo povečali je priporočljivo namesto kartona uporabiti tanjšo vezano ploščo, ki jo režete z modelarsko rezljačo. Pri izrezovanju delov bodite natančni, da bo delo pri lepljenju potekalo hitro in brez zapletov. Kako so deli zlepljeni med seboj zelo nazorno prikazujeta sliki. Najprej zlepite podvozje avtomobila in šele nato karoserijo, ki jo pred vsakim lepljenjem preverite na podvozju, da se bo natančno prilegala. Lepite z belim mizarskim lepilom, katerega lahko nanesete tudi v notranji rob, tako bo lepljen spoj močan.Sestavna skica karoserije
Zlepljeni konstrukciji po robovih lepo obrusite s finim brusnim papirjem, da bodo robovi lepo polkrožni in ju pobarvajte. Če je karton lepe bele barve lahko uporabite tudi alkoholne flomastre.
Kolesa lahko uporabite od odslužene igrače ali pa jih naredite iz primerno debelega okroglega lesa. Če boste izdelali model v prvotni velikosti je premer koles od 20 do 22 mm in širina prav tako od 20 do 22 mm. Lahko uporabite tudi lesen ročaj odslužene metle. V kolesa točno v sredino zvrtajte luknjice in vanje zalepite jekleno žico premera 1,5 mm. Zlepite najprej eno kolo in os vtaknite skozi podvozje ter šele nato prilepite drugo.Sestavna skica podvozja
Če ste se odločili izdelati nekoliko večji model lahko vanj vgradite elektromotor. V tem primeru na sredino osi zadnjih koles navijte trak kartona, da se bo os odebelila na okoli 5 mm. Iz kosov kartona naredite še podnožje elektromotorja in ga z elastiko povežite z osjo zadnjih koles. V prostor za voznika prilepite stikalo in ga povežite z elektromotorjem ter baterijo, ki jo vstavite v podvozje.
Takšni modeli so bili pred leti namenjeni tekmovanju med mladimi modelarji, kateri model najhitreje prevozi določeno razdaljo in kako dolgo obdrži ravno smer vožnje. S spreminjanjem debeline zadnje osi koles lahko nastavite optimalno hitrost modela za uporabljen elektromotor. Močnejši je elektromotor tem debelejša je lahko os in večjo hitrost doseže model.

  Pdf oblika za tiskanje

Objave iz iste kategorije: