Figurice za jaslice

Počasi se bliža čas, ko bomo postavili svoje jaslice. Z nekaj dobre volje pa si jih lahko izdelate tudi sami. Tako izdelane figurice bodo imele veliko večjo vrednost kot kupljene. Velikost figuric pa si lahko preprosto priredite po svojih zahtevah. Vsako figurico lahko priredite tudi po svoje in tako dobite še več različnih figuric, ki jih vključite med ostale.

Za izdelavo potrebujete kos vezane plošče debeline 4 mm in modelarski lok z žagicami za rezljanje. S pomočjo fotokopirnega stroja si figurice preko­pi­rate ali sprintate, potem pa z indigo papirjem prenesete vse črne črte na vezano ploščo (glej PDF).
Ovce in krave lahko naredite v več primerkih, da boste dobili celo čredo.
Z žagico za rezljanje figurice lepo počasi in natančno izrežite. Da bo žagica lepo rezala, jo vsake toliko časa namažite z milom. Izrezano figurico lepo obrusite s finim brusnim papirjem. Figurice pobarvate z ne preveč redkimi tempera barvami ali flomastri. Na koncu s črnim flomastrom obrobite vse črte. Da bo površina bolj obstojna, jo lahko prelakirate z razredčenim nitro ali vodnim lakom in mehkim čo­pičem. Pri tem pazite, da ne razlijete barv.
Iz vezane plošče izrežite še kroge za podstavek in jih nalepite na vsako figurico posebej.

Figurice imate tako gotove in narediti je treba še hlevček. Zanj uporabite suhe veje in mah ter nekaj svoje domišljije, ali pa ga naredite po načrtu, ki je objavljen.
Jaslice postavite po svojem okusu, za podlago pa si naberite mah, ki ga dobro posušite. Figurice postavite na podlago in jih s kosi mahu delno zakrijete, da se ne vidijo podstavki.

Objave iz iste kategorije: