Eifflov stolp

Model stolpa v Parizu je namenjen modelarjem začetnikom kot okrasni eksponat, ki bo popestril vašo polico. Lasersko izrezani deli zagotavljajo natančno gradnjo modela, zato je zagotovljeno, da se lahko sestavi res ličen model. V kompletu so vsi sestavni deli in podrobna slikovna navodila, kjer je po korakih opisana gradnja makete.

Dolžina: 250 mm
Širina:
250 mm
Višina:
600 mm
Merilo:
1:500
Konstrukcija:
lesena
Finiš:
prozorni lak
Namen:
Lesena sestavljanka statične makete stolpa v Parizu

Cena KIT kompleta – 39,40 € (cena že vsebuje DDV)
NAROČILO: robert.resman(afna)siol.net ali 041 80 60 80
KIT komplet je možno kupiti tudi v trgovini MIBO

Navodila za sestavljanje

Orodje

Za sestavljanje potrebujete osnovno orodje in nekaj pripomočkov, ki jih najdete doma:
• olfa nož ali skalpel,
• brusni papir zrnatosti 150 in 400,
• majhno deščico na katero nalepite brusni papir,
• lepilni trak,
• ščipalke za perilo,
• belo lepilo za les ali sekundno lepilo,
• prozorni lak za končno zaščito.

Priprava delov

Zaradi laserskega razreza so deli izrezani zelo natančno, zato ni potrebnih posebnih priprav.
Z olfa nožem previdno zarežite v mostičke, ki držijo dele na svojem mestu. Ostanke mostičkov narahlo obrusite in za vse dele določite kam sodijo. V pomoč so vam postavljeni deli na zadnji strani navodil.
Dele nato lepo obrusite, da odstranite sledi laserja na površini. Uporabite brusni papir zrnatosti 150, ki ga z dvostranskim lepilnim trakom nalepite na ravno deščico.

Sestavljanje

Sestavljati začnite najprej spodnji del stolpa. Vse štiri stranice na stičnih stranicah obrusite pod kotom 45 stopinj. Da bo delo lažje in natančnejše na robove zarišite črto, do katere lahko brusite. Pomagate si lahko s šestilom, ki ga razmaknete 3 mm in tako zarišete pomožne črte za brušenje. Črta mora biti točno 3 mm odddaljena od roba.

Stranico položite na rob mize in pričnite z brušenjem. Če boste uporabili nov brusni papir bo delo zaradi mehke vezane plošče veliko lažje. Pazite pri brušenju, da brusite točno do črte in do roba. Na enak način obrusite tudi spodnji del, ki je zalepljen na podstavkih. Tu si lahko pomagate tudi z okroglo pilo ali pa navijete brusni papir na okrogel svinčnik.

Pred lepljenjem najprej preverite, da so robovi pravilno obrušeni.
Vse štiri stranice na ravni mizi postavite eno zraven druge, kot kaže slika in jih na zunanji strani zalepite z lepilnim trakom.
V zbrušene utore nanesite belo mizarsko lepilo in jih zložite skupaj. Sedaj lahko z lepilnim trakom utrdite tudi zadnji rob.
Vse skupaj postavite na ravno podlago in preverite pravokotnost stranic ter obtežite, da se lepilo dobro posuši.

V tem času lahko pripravite ploščice, ki predstavljajo podnožje stolpa. Eno podnožje je zlepljeno iz treh ploščic, ki jih po robovih polkrožno obrusite. Najprej zalepite spodnji dve ploščici na sredini, nato pa še zgornjo, ki se nahaja v enem od vogalov kvadrata.

Ko se lepilo podnožja posuši, nanj prilepite vse štiri podnožja. Da bo podstavek raven, vse skupaj sestavite na ravni deski ali mizi.
Nadaljujte s prvo ploščadjo. Okoli podnožja prilepite štiri pokončne ploščice, na njih pa ploščo ploščadi. Po robovih prilepite še ograjico, ki jo na stikih pobrusite pod kotom 45 stopinj.

Na to osnovo lahko zalepite še opornike. Vsaka stranica ima 17 opornikov. Najprej zalepite stranski dve in eno na sredini, nato pa jih lepite v sredino med dvema opornikoma in tako dosežete enake razdalje med vsemi oporniki.

Srednji del stolpa ima nekoliko zakrivljene robove, zato so deli izrezani v smeri letnic, da se lažje ukrivijo. Na enak način kot spodnje stranice, tudi te pobrusite pod kotom 45 stopinj in najprej preverite, da lepo nalegajo. Spodnji del stranic, ki bo kasneje zalepljen na podstavek tudi pobrusite pod blagim kotom, da sestavljen segment lepo leži na ravni podlagi.

Spoje namažite z lepilom in jih utrdite z lepilnim trakom. Na zgornjem delu, kjer je rob malo zaokrožen, pa lepilni trak navijete kar v več slojih okoli stranic. Vsak sloj lepilnega traku nekoliko napnite, dokler se stranice ne ukrivijo točno po robovih.

Tako zalepljen del lahko že takoj zalepite na podnožje in ga na vrhu malo obtežite, da bo zalepljen spoj res trden.

Med tem časom, ko se lepilo suši, lahko zalepite srednjo ploščad. Na ploščico ploščadi zalepite ograjico, ki jo na spojih pobrusite pod kotom 45 stopinj. Ploščica ima robove odrezane pod kotom, ograja pa odmaknjena nekoliko od roba sega do roba vogala.

Zlepljeno ploščad sedaj prilepite na vrh zgrajenega stolpa in po obodu zalepite opornike trikotne oblike. Vsaka stranica ima 9 opornikov in jih lepite po enakem postopku kot na spodnjem delu stolpa. Najprej zalepite stranska dva in enega na sredini, nato pa jih nizajte samo na sredino med dvema.

Sedaj lahko pričnete sestavljati še zgornji del stolpa, ki je najvišji. Robove pobrusite pod kotom. Robovi so malo zakrivljeni, kar ne sme predstavljati težav pri brušenju. Robove namažite z lepilom in jih utrdite z lepilnim trakom. V tem primeru je najbolje uporabiti belo lepilo za les, saj s sekundnim lepilom ne boste dosegli notranjosti spojev.

Pazite na pravokotnost stranic in zalepljen del pritrdite na sestavljeno osnovo. Lepilo se mora dobro posušiti, da lahko nadaljujete z delom.
Iz ostalih kosov zlepite zgornjo ploščad, ki jo sestavljata dva po robovih posneta kvadrata in štiri stranice z okni. Stranice pobrusite pod kotom in jih zalepite na podnožje, nato pa na vrh zalepite še zgornjo ploščico. Stranice na vogalih gledajo ven in jih, ko se lepilo dobro posuši, pobrusite pod kotom, ki ga določata zgornja in spodnja ploščica.

Nad zgornjo ploščadjo se nahaja nadgradnja, z majhno pergolo na vrhu. Na kvadratni podstavek zalepite tri polkrožne dele in na vrh krogec, ki predstavlja podnožje pergole. Polkrožni deli so zalepljeni po diagonali kvadrata, pergola pa je vzporedna z eno od stranic stolpa.

To nadgradnjo zalepite na vrh zgornje ploščadi in pazite, da bo na sredini. Največ o sestavljanju povedo slike.Vrhnjo ploščad sedaj prilepite na vrh izgotovljenega stolpa in zalepite še vse opornike. Ti se nahajajo le na vogalih in sta na vsaki stranici le dva.

Model stolpa je tako narejen. S finim brusnim papirjem zrnatosti okoli 400 pobrusite še vse robove in površino stranic, da bodo lepo gladki. Da se na model ne bo preveč zažrl prah, je najbolje celotno površino prelakirati z brezbavnim lakom. Uporabite dovolj razredčen lak, ki ga z manjšim čopičem nanesete v vse utore. Če želite doseči res lep izgled, je to delo dokaj zamudno, vendar se na koncu poplača z lepim izgledom makete.

Objave iz iste kategorije: