Drsalca Racman in Vrabec

Majhni modeli letal, ki jim pravimo drsalci, so grajeni zelo preprosto in hitro, zato nudijo zelo veliko zabave. Zaradi atraktivnosti si bomo ogledali gradnjo kar dveh različnih modelov, ki sta zgrajena iz istih delov, le nekoliko drugače sestavljena. Vrabec je klasične gradnje z repom zadaj, model Racman pa ima rep na sprednjem delu. Letalom, ki imajo krmilne površine spredaj s tujko imenujemo kanardi, v slovenščini pa jim pravimo racmani, zato smo naš model tudi tako poimenovali.

Gradnja je zelo enostavna, potrebujete le nekaj kartona in smrekovo deščico za trup. Na trši karton narišete krila in repne površine ter jih pazljivo izrežite. Iz smrekove deščice naredite trup in ga lepo obrusite. Z lepilom za papir krilo in rep pazljivo prilepite na trup. Mesta, kjer se nahajajo posamezni deli so lepo narisani na načrtu (glej PDF).
Pri delu pazite, da bodo lepo pravokotno postavljeni in trdno zlepljeni. Ko se lepilo posuši, krilo nekoliko upognite navzgor, da model pridobi na stabilnosti. S flumastri pobarvajte svoj vzorec ali pa ga prerišite iz priloženega načrta. Na trupu sta označeni dve piki, ki označujeta težišče. Vsaka oblika modela zahteva drugačno lego zato bodite pozorni. Če model v tej točki narahlo primete z dvema prstoma, se mora kot tehtnica poravnati v vodoravni položaj. V nasprotnem primeru na prednji del trupa navijte nekaj žice in sicer toliko, da bo težišče na pravem mestu.

Model je tako pripravljen na prvi let. Primete ga z dvema prstoma v težišču in sunkovito zaličajte v vodoravni smeri. Nikar modela ne mečite navzgor.
Če model lepo jadra, lahko žico na prednjem delu trupa utrdite z nekaj kapljicami lepila. Če model leti strmo proti tlom, nekaj žice odvzemite, če pa dviga nos in nato strmo pikira proti tlom, pa žico dodajte. Z nekaj poiskusi bo model odlično jadral.
Naredite več takšnih modelov in priredite tekmovanje kateremu model leti dlje ali dalj časa. Lahko pa tudi na prednji spodnji del trupa zabijete majhen žebljiček, ga nekoliko zakrivite nazaj in s kleščami odščipnite glavico. Na deščico dolžine okoli 20 cm pa navežite daljšo gumo in dobili boste gumijast katapult za izstrelitev vaših modelov. Žebljiček na modelu nataknite na gumo in podobno kot s fračo izstrelite model. S tem bo model veliko dalj časa v zraku in preletel daljšo razdaljo. Pazite, da model izstrelite vedno proč od ostalih, kajti model ima kar dovolj veliko hitrost in njegovo srečanje s katerimkoli delom telesa bo povzročilo kar nekaj bolečine.

Objave iz iste kategorije: