Detel trkalec

Vljudnost narekuje, da vedno, kadar vstopimo skozi vrata potrkamo. Če imate mlajšega bratca ali sestrico ju lahko naučite te olike z detlom trkalcem, ki ga namestite na vrata vaše sobe.

Izdelava je zelo preprosta, potrebujete le kos smrekove deščice debeline 12 mm in nekaj vijakov. Na desko najprej prerišite vse dele in jih z žagico rezljačo izrežete ter vse robove lepo obrusite z brusnim papirjem.
Kot je prikazano na načrtu (glej PDF) izvrtajte tudi vse luknje.

Bočna nosilca z lesnimi vijaki pritrdite na podnožje in ju utrdite z nekaj lesnega lepila. Skozi luknjice vstavite leseno okroglo paličico debeline 6 mm in dolžine 65 mm tako, da stoji silhueta detla na sredini med nosilcema. Luknja na detlu mora biti nekoliko večja, da se nemoteno guga na njej. V detla in v podnožje privijte še štiri žične zanke z lesnim navojem, ki jih dobite v trgovini z okovjem. Pod repom med obe zanki vstavite vzmet, ki jo lahko dobite od odsluženega kemičnega svinčnika. Na zgornjo zanko privežite tanko vrvico in jo speljite skozi obe zanki na podnožju, na koncu pa prilepite leseno kroglico. Kroglica služi kot držalo, za katerega povlečemo vrvico in detel s kljunom potrka po podnožju. Namesto kroglice lahko iz lesa izrezljate ročaj po vašem okusu.
Detla pobarvajte s flomastri in ga zaradi večje obstojnosti prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom. Za lepši sijaj ga lakirajte dvakrat in po prvem lakiranju nežno obrusite s finim brusnim papirjem. Po drugem nanosu laka ni potrebno brušenje. Lak mora biti dovolj razredčen, prvi nanos pa naredite s hitrimi potegi čopiča, da se barva flomastra ne razlije.
Detla trkalca pritrdite na vrata vaše sobe z dvostransko lepljivim trakom, da ne boste poškodovali vrat, kasneje pa ga boste lahko brez škode odstranili. Na podnožji sta na načrtu narisani dve luknji, ki sta namenjeni pritrditvi z vijaki. Če boste uporabili lepilni trak za pritrditev, ju ni potrebno zvrtati. Ker so vrata votla delujejo kot resonančni prostor, enako kot trup pri kitari. Zaradi tega se bo trkanje zelo ojačalo.

Objave iz iste kategorije: