Modelarstvo 2R FLY

CNC stroj HASSE 2000 L Profi

Večina delov za modele je rezkanih na CNC rezkarju firme Hasse.
Delovna površina CNC stroja je 102 x 60 x 8 cm. Na njej se lahko obdelujejo različni materiali od balse, vezane plošče, masivnega lesa, plastičnih materialov in manjši kosi tudi iz kovin. Stroj zmore poleg 2D in 2,5D rezkanja tudi 3D rezkanje, ki pa zaradi dragega softvera trenutno še ne dela s polno močjo. V bližnji prihodnosti pride tudi ta nadgradnja.

 Plošče masivnega lesa in vezane plošče se pritrjujejo na mediapan mizo, ki dovoljuje rezkanje skozi cel material. Zaradi pritrjevanja je na zunanjih straneh materiala za obdelavo potrebno upoštevati pritrditve, ki so pri večjih ploščah (do 100×60 cm) 7 mm, pri manjših (do 60×50 cm) pa 4 mm. Med delom se odrezkani material odsesava, da je celoten potek rezkanja avtomatiziran. Za specialne materiale se uporabljajo rezkarji HSS dvorezalni, za vezane plošče pa HSS enorezalni rezkarji. Dvorezalni rezkarji so standardnih dimenzij, kar pomeni, da je njihov premer standardno določen; 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, 5, 6, 7 in 8 mm. Enorezalni rezkarji imajo to prednost, da jih brusim sam in s tem lahko natančno določim njihov premer in obliko. Na ta način se lahko brusijo ravni noži, koničasti noži in polkrožni 3D noži.

Balsa se zaradi svoje strukture zelo težko rezka. Izrazito cevkasta sestava balsinega lesa daje temu lesu svojo trdnost in majhno maso. Pri rezkanju ali skoblanju se mehko meso v lesu trga, močne stene cevk pa odmikajo od rezila. Zaradi tega je potrebno balso rezkati s posebnimi diamantnimi rezkarji, ki balso bolj brusijo kot rezkajo. Zaradi svoje v naprej določene dimenzije (100×1000 mm) se vpenja v posebno mizo, ki omogoča, da se lahko rezka 3 mm do roba. Balsa plava na tanki blazini iz stirodura, da se diamantni nož, ki prebije material ne uniči, odrez pa je na obeh straneh enak.

Priprava na rezkanje

Priprava iz načrta na papirju  

Objave iz iste kategorije:


Posted

in

by

Tags: