Centrirna igla za lažjo montažo motorja

centrirna igla Montaža motorja pri zahtevnih modelih nam včasih pobere kar veliko časa in potrpljenja. V primerih, kjer imamo že izgotovljen pokrov motorja, se lahko kar pošteno namučimo, da zmontiramo motor tako, da spiner elise lepo nalega na svoje mesto. Še posebej je zoprno to, ker ima motor tudi svoj zamik v stran in ponavadi tudi navzdol. Dolgo sem razmišljal o preprosti pripravi, ki bi mi olajšala delo in tako je nastala centrirna igla.
  
Centrirna igla Izdelava je dokaj enostavna, moramo pa računati s tem, da je potrebno nekaj delov izdelati na stružnici. Za podnožje uporabimo aluminij, ki se lepo struži in ga obdelamo po načrtu. Dimenzije niso podane, ker so le te odvisne od vaših zahtev. Zaželjeno je, da je podnožje čim širše za lažje naleganje na požarno steno motorja. Luknjo za cevko in površino, ki nalega izdelamo z enim vpetjem v stružnici, da zagotovimo pravi kot. V luknjo prilepimo karbonsko cevko, ki je dovolj toga, da se ne zvija. Dolžina cevke je odvisna od velikosti modela, vsekakor pa mora biti dolga toliko, da za vsaj 5 cm gleda iz pokrova motorja. V karbonsko cevko premera 6 mm lahko vstavimo jekleno žico premera 4 mm, ki jo na spodnjem koncu konično obrusimo pod kotom 60°. Jeklena žica naj bo za 3 cm daljša kot karbonska cevka. Ročaj na zgornjem delu jeklene žice prav tako postružite iz aluminija in ga prilepite nanjo.Določanje centra osi motorjaDoločanje zamika motorja
   Pokrov motorja dokončno pritrdimo na model. Skozi odprtino za os motorja vstavimo centrirno iglo in nanjo nataknemo podnožje spinerja. Podnožje fiksiramo z lepilnim trakom. Iglo nastavimo tako, da podnožje lepo nalega na požarno steno motorja in pritisnemo konico centrirne igle. Na požarni steni smo tako zatočkali pozicijo, kjer je os motorja pravokotna nanjo. Formula za izračun zamikaČe je požarna stena že vlepljena pod pravim kotom, kot ga zahteva zamik motorja v desno in navzdol, potem imamo že dokončno točko središča motorja. Glede na to točko lahko sedaj pritrdimo nosilec motorja. Če pa požarna stena ne upošteva zamika, pa lahko grafično določimo kakšen odmik od dane točke potrebujemo. Odmik lahko izračunamo tudi matematično z uporabo kotnih funkcij. Glede na zamik si izdelamo podložko, ki jo vstavimo med požarno steno in nosilcem motorja. Če smo natančno določili centrirno točko, bo kasneje motor fiksiran točno v središču odprtine na pokrovu.
določanje vrtiščaMontaža motorjaIzgotovljena montaža
Montaža na F3A modeluMontaža na combat modelu

Objave iz iste kategorije: