Balonarji – artisti

V zadnjih dveh desetletjih 19. stoletja in v začetku 20. so prihajali tudi na Slovensko poklicni balonarji, ki so prirejali javne nastope. Ker sam vzlet balona kmalu ni bil nobena posebnost več, so bili prisiljeni dodajati razne artistične točke, na primer telovadbo z drznimi prvinami pred poletom in še posebej med njim ter skok s padalom na koncu. Običajni artistični program je potekal takole. Že med polnjenjem balona s toplim zrakom ali plinom je artist zabaval publiko z raznimi telovadnimi spretnostmi. Na imenitnejših nastopih je pri tem igrala manjša zasedba godcev. Ko se je balon napolnil, je artist zavzel svoje mesto v vrvju ali na trapezu pod njim, skupina fantov in mož, ki so držali vrvi, je na njegov ukaz popustila in balon je vzletel, artist pa je med dviganjem izvedel svojo drzno točko. Včasih je za večji učinek vrgel v globino tudi lutko v človeški velikosti, da nekaj trenutkov ni bilo jasno, kdo pada, naposled je artist skočil s padalom, ki je viselo pritrjeno ob strani balona. Medtem ko je pristajal sredi množice gledalcev, se je njegov razbremenjeni balon še nekoliko dvignil, nato se je ohlapno nagnil postrani, izpustil svojo plinasto dušo in počasi padel kje v bližini.
O prvem takšnem nastopu v naših krajih je poročal mariborski časopis 26. junija 1885. Francoski balonar N. Beudet se je dvignil v Mariboru iz Ljudskega vrta na levem bregu, preletel Dravo in se spustil ob mlinu na desnem bregu. Nato
je prišlo med njim in za pomoč najetim domačim tesarjem do prepira, ta se je razplamenel v pogon po mestnih ulicah in množičen pretep, naposled je počil tudi strel, tako da je morala posredovati policija. Časnikarskega poročevalca so ti dogodki celo bolj zanimali od samega poleta, na katerem je spremljal Beudeta neimenovani domačin, označen le kot »član umetniškega društva«.
Iz Maribora je tudi vest o balonarskem nastopu petindvajsetletnega Giacoma Merighija iz Bologne, ki je imel za seboj že 160 poletov. Ali je v Mariboru 1. septembra 1889 res letel, ni zanesljivega poročila, vsekakor pa je nastopil 19. septembra istega leta v Zagrebu, odkoder imamo o tem nadrobnejše podatke. Med polnjenjem velikega balona Drzni orel s toplim zrakom, po cevi iz posebej v ta namen postavljene peči, je držalo balon 30 oseb, polnitev pa je trajala pol ure. Medtem je izvajal Merighi »še nikdar videni« artistični program. Ker je grozilo poslabšanje vremena, je opustil del programa na zemlji in se je dvignil z balonom 1000 m visoko, medtem pa je nadvse drzno telovadil na trapezu. Po desetih minutah se je balon začel polagoma spuščati in je pristal v bližnji ulici, odkoder se je artist vrnil na trg, burno pozdravljen od množice navdušenih gledalcev.
Merighi se je naslednji dve leti zadržal v Zagrebu, nastopal pa je tudi po drugih krajih Hrvaške in Bosne. Ko mu je zgorel balon Drzni orel, si je omislil drugega, in ko se mu je v Sarajevu vnel tudi ta – Mesto Zagreb – si je oskrbel tretjega z imenom Saturn; v njem je jemal s seboj tudi kakšnega potnika.Razglednica
Po letu 1892 Merighija štiri leta ni bilo v naše kraje, leta 1896 pa se je znova pojavil v Zagrebu, tokrat z balonom Oreste, s katerim je nekajkrat poletel, med vožnjo pa je telovadil na vrvi pod balonom. Nato spet ni bilo slišati o njem tri leta. Potem pa je prišla vest, da se je 26. junija 1899 hudo poškodoval. V bližini Gradca mu je v višini 3500 m razneslo balon, ki je pričel naglo padati. 10 m nad tlemi je Merighi skočil ven; zlomil si je obe nogi in dobil notranje poškodbe. Ko se je ovedel, je poskušal s črnim humorjem, a v gondoli so našli listek, ki je dokazoval, da je nameraval narediti samomor: »Umiram zadovoljno in srečno, kajti dosegel sem svoj cilj.«
Leta 1892 ali leto, dve kasneje naj bi bil po podatkih češkoslovaških zgodovinarjev letalstva nastopil v Ljubljani balonar – artist Andreas Richter. Tudi on je prikazoval letenje s toplozračnim balonom, pod katerim je drzno telovadil.
Podobno zanimiva, a tudi tragična osebnost med tedanjimi balonarji, ki so nastopali v naših krajih, je češki artist Jan Plaček. Leta 1900 se je pojavil v Zagrebu, napovedal svoj nastop, toda dolgotrajno polnjenje starega in zakrpanega platnenega balona ni bilo končano niti do večera, tako da je zmanjkalo časa za letenje. Leta 1902 se je postavljal v Brnu kot »najznamenitejši zrakoplovec, ameriški profesor John Plaček Stewens«. Pobral je vstopnino in izginil, policija pa je izdala za njim tiralico.
Junija 1903 je nastopil Plaček najprej v Mariboru, kjer je uspešno poletel z balonom in pristal s padalom, konec meseca pa je prišel v Ljubljano. Nastanil se je v hotelu Lloyd, za nastop pa si je nadel ime Leon Steffens. Pravi Leo Stevens je bil uspešen ameriški balonar, ki je začel na podoben način kot artista Merighi ali Plaček, toda uspel je tudi kot podjetnik, izdelovalec balonov, padal, šotorov in podobnega, tako da si je lahko zgradil vodljiv motorizirani balon lastne konstrukcije, s katerim je že leta 1902 in naslednje leto, ko je Plaček nastopil pod njegovim imenom v Ljubljani, zelo uspešno letel.
Njegov lažni soimenjak je napovedal svoj prvi nastop v Ljubljani 21. junija 1903 na dirkališču slovenskega kolesarskega društva v Tivoliju, a tedaj je veter med polnjenjem nagnil njegov balon, da ga je oplazil plamen in se je vžgal. Naslednjo nedeljo, 28. junija, je bilo znova vse pripravljeno za prireditev, h kateri se je zbrala tolikšna množica, da je ostalo komaj kaj prostora za balon, njegovo polnitev in priprave za polet. Ob petih popoldne se je začelo polnjenje, ob pol sedmih je bil napolnjen in se je dvignil v zrak ter je potegnil za seboj tudi balonarja, ki je visel na vrveh padala, pritrjenega ob balon. Ko je dosegel vrh balona 70 m višine in je bil balonar šele 35 m visoko, se je balon nehal dvigati, veter pa ga je začel počasi odnašati iznad vzletišča. Ko je Plaček spoznal, da je konec dviganja, je kljub premajhni višini odskočil. Začel je padati s pospeškom prostega pada, padalo pa se ni odprlo, da bi zavrlo njegovo spuščanje. Priletel je na sredo zgrožene množice in obležal z zlomljenimi nogami, roko ter poškodbami glave, medtem ko se je padalo ujelo v žice nad dirkališčem. Prisotni zdravniki so Plačku nudili prvo pomoč, nato pa so ga z rešilnim vozom prepeljali v ljubljansko civilno bolnišnico. Časopisi so zapisali, da kljub hudim poškodbam o njegovem ozdravljenju ne more biti dvoma. V naslednjih dneh pa vse do 13. julija so nato poročali o nabiralni akciji, ki je stekla v Ljubljani v korist ponesrečenega balonarja. Po tem datumu pa ni več vesti ne o zbranem denarju ne o Plačkovem okrevanju; tiho zapusti Ljubljano, in čeprav živi še do leta 1943, se nikjer več ne pojavi kot balonar, ne pod lažnim ne pod svojim pravim imenom.
Časopis Slovenski narod je komentiral ponesrečeni nastop osemintridesetletnega češkega balonarja s pripombo, da se je že teden dni pred nesrečo, pri ponesrečenem prvem nastopu v Ljubljani pokazalo, da »ne zna prav dobro svoje stvari, da je šele začetnik«, in je našel potrdilo za takšno presojo še v neuspelem zagrebškem nastopu tri leta prej. Toda njegov skok z nezadostne višine v Ljubljani lahko razložimo tudi kot obupen poskus, da bi vendarle pretrgal vrsto neuspelih nastopov – ki jih je bila očitno kriva njegova slaba oprema in neizurjenost – in zaradi katerih je moral nastopati pod lažnim imenom ter bežati iz kraja v kraj.

Vir: dr. Sandi Sitar; Letalstvo in Slovenci I.

Objave iz iste kategorije: