3. maj 2009

Čeprav je nedelja in dan za letenje, si najdem čas in porabim okoli 2 uri za gradnjo. Zaradi laserskega izreza delov gre sestavljanje izredno hitro. Za lepljenje sem uporabil kar belo lepilo za les, vendar to ne ovira hitrosti gradnje.
Najprej sem na hitro sestavil vse dele brez lepljenja in stvar stoji skupaj. Malo sem pod kotom pobrusil le utore na stranicah trupa, ker se trup proti koncu zožuje in so rebra postavljena malo pod kotom. Drugače pa se konstrukcija zaradi utorov sploh ne more zalepiti postrani. Če je šper malo kriv, ga utori in spoji postavijo na svoje mesto.
Sestavljeno brez lepilaVsi deli - 553 gPrednji del trupa
Vse dele sem vrgel na tehtnico in teža delov pokaže zelo dobro težo 553 g. Seveda je to le teža vezane plošče in bo treba še prišteti težo balse in lepila. K tej teži so prišteti tudi vse cokle na rebrih krila, ki bodo kasneje odstranjene in so namenjene le pravilnemu sestavljanju krila. Zaradi močne konstrukcije bom za gradnjo izbiral le mehko in lahko balso, da bo končna teža primerna. Po mojih pričakovanjih mora model imeti vzletno težo okoli 2400 – 2600 g.
Začetek lepljenjaNepogrešljive kljukiceStranici trupa
Sestavljen trupSušenje lepilaZalepljeno
Dodane letvicePred brušenjem robov Sestavljati sem pričel na nosu trupa. Najprej sem zalepil škatlo za nosilec motorja ter obe stranici. Stranici sta iz dveh delov zaradi dolžine, ki ne gresta v laser, vendar pa sta na stičnem delu dodatno ojačana z delom, ki ojača del trupa pod krilom z vsemi pritrditvami. Ko je lepilo zagrabilo sem sestavil celotno konstrukcijo trupa. Zaradi utorov na stranicah in rebrih gre zadeva skupaj kot lego kocke. Še največ časa se porabi za nanašanje lepila. Čeprav sem uporabil navadno belo lepilo je ta kar hitro zagrabilo v spoju in sem na konstrukcijo lahko prilepil tudi balsine letvice in ploščico na hrbtu trupa. Sledilo je brušenje robov na letvicah, kjer moramo biti kar pazljivi, saj se mehka balsa zelo hitro brusi. Sledile bodo oplate iz balse, ki pa jih bom zalepil kar s sekundnim lepilom, vendar ga za nadaljevanje gradnje moram nabaviti.

Objave iz iste kategorije: