2R-123 DG-300 R pobočje

DG 300 R na pobočju DobrčeRazpon: 245 cm
Dolžina:  112 cm
Teža: 1,4 kg
Konstrukcija: GFK trup, krila s stirodur sredico
Finiš: trup barvan v kalupu, krila oracover folija
Namen: Jadralni model za letenje na pobočju. Model ima vodljivo višino, smer in nagib. Majhna masa mu omogoča dviganje tudi pri šibkem vzgorniku, profil krila pa zadostno prodornost za izvajanje nekaterih akrobacij. Model je ostal enak kot njegov predhodnik, dobil je le nova krila. Zaradi letenja na pobočju pa tudi nima pomožnega motorja. Model se je na pobočju dobro izkazal, tako pri šibkem vzgorniku kot pri močnejšem vetru.

 

Na vzletni rampi na DobrčiNajveč ur ima model naletenih na pobočju Dobrče, kjer letijo tri različne izvedenke DGja. Vsi trije imajo enak trup s stabilizatorji, razlikujejo pa se le v obliki in razponu kril. Najmanjša krila z razponom 235 cm so predvsem namenjena modelu s pomožnim motorjem, največja, z razponom 275 cm, pa termičnem jadranju na ravnini. Tretji model z razponom 245 cm pa je namenjen izključno jadranju na pobočju.
Redko se zgodi, da lahko natančno primerjamo tri enake modele z različnimi krili istočasno v enakih pogojih. Seveda je največja razlika v pilotu, toda po nekajurnem opazovanju in primerjanju modelov med seboj se le pokažejo značilne razlike.DGji na Dobrči
Najmanjši model se je izkazal kot univerzalni, vendar pa v določenih točkah zaostajal za ostalima dvema. Največji model, ki je namenjen termičnemu jadranju na ravnini, je sicer izkoristil še tako majhen vzgornik, ni pa premogel velike prodornosti. Tretji model, ki je namenjen prav za pobočje, pa je v šibkem vzgorniku odpovedal. Ko pa se je vzgornik pojačal, pa je letenje z njim užitek. Velika prodornost in hitrost mu omogočata izvedbo kar nekaj akrobacij. Čeprav je dokaj lahek, pa v močnem vetru le ni pretrd oreh za vodenje.

{youtube}7LfyQ65FkyE{/youtube}
Letenje na pobočju Zaplata.

Objave iz iste kategorije: