2R-118 Spitfire Mk 8

Spitfire GFKRazpon: 93 cm
Dolžina: 83 cm
Teža: 1,4 kg
Motor: OS Max – 2,5 ccm
Konstrukcija: GFK
Namen: Motorni model za zračni boj. Celotni model je narejen iz lastnega kalupa in pobarvan z airbrushem. Veliko truda v izdelavi je botrovalo, da model ni nikoli šel v boj.

Spitfire GFKKer sem imel dobre izkušnje z lesenim modelom Spitfira, sem se odločil, da zanj naredim kalup. Zaradi svoje specifične oblike je bilo kar veliko brušenja, da je nastala prava oblika. Zaradi eliptičnega krila pa sem naredil tudi ta kalup. Ker je bil to moj prvi kalup za leteč model in tudi prvi laminirani odlitki, so seveda vsi imeli nekaj napak. Največ težav se je pokazalo pri laminiranju krila, kjer sem uporabil kar nekaj različnih konstrukcijskih rešitev. Sama lupina se mi je zdela preslabotna za model, ki bo letel v boju. Spodnja stran SpitfiraNajprej sem izdelal lupino v sendvič izvedbi s sredico iz 3 mm debelega stirodura. Krilo je bilo sicer dovolj trdno, vendar pa se je na površini krila poznala vsaka praskica. Zato sem uporabil za prvi sloj tkanino in nanjo navakumiral 1,5 mm balso. Zaradi teže v notranjosti nisem želel uporabiti še ene plasti tkanine, zato sem na balso zvakumiral 2 cm široka rebra iz stiropora. Tako sem izdelal obe polovici in ju nato združil skupaj. Na žalost je bilo narejenih premalo odlitkov, da bi lahko preizkusil še kakšno boljšo tehniko.Spitfire GFK
Svoj model sem prebarval z airbrushem in to v pravi barvni shemi in oznakah. Uporabil sem dvokomponentni avto lak. Z njim sem prebarval siv trebuh, na zgornji strani pa rjavo z zelenimi lisami. Ko se je barva dobro posušila, sem z alkoholnim flomastrom narisal spoje po krilu in kovice. Z airbrushem pa tudi oznake in kabino. Na koncu sem cel model prelakiral še z dvokomponentnim brezbarvnim lakom.
Ker je bilo pri barvanju v model vloženega veliko truda in časa, ta model nikoli ni letel v boju pač pa samo za lastno zabavo.

Objave iz iste kategorije: