Extrem

2R-117 Extrem

ExtremRazpon: 145 cm
Dolžina:  139 cm
Teža: 2,2 kg
Motor: OS Max 45 – 7,5 ccm
Konstrukcija: klasična lesena
Namen: Fun fly model za zabavo. Odličen model, ki je zaradi svoje majhne teže presenečal predvsem v brezvetrju. Model je imel krmiljeno smer, višino, plin, nagib in flaperone.

ExtremTa model sem kupil kot ARTF sestavljanko in sem porabil eno popoldne, da sem vanj vgradil vse komponente. Ker sem uporabil nov motor, sem ga res lepo utekel in ni mi dala žilica miru, da ga nisem takoj preizkusil v zraku. Že prvi vtis je bil fenomenalen, saj se je model obnašal res lepo. Ni potreboval nobenega trimanja, saj so bili vsi hodi, težišče in ostale nastavitve nastavljene že na začetku po navodilih proizvajalca.
Čeprav sem uporabil nekoliko šibkejši motor, kot bi bilo primerno za lebdenje, Extrempa je model sicer na zadostni višini lepo izvedel to figuro. Za nižje lebdenje bi vsekakor potreboval močnejši motor. Zaradi svoje majhne teže in velike krilne površine je bil kar občutljiv na veter, zato sem z njim najraje letel v večernih urah, ko se veter umiri. Model je s pomočjo nekaj miksov lahko izvedel skoraj vse 3D figure. Dva servomotorja na eleronih sta mi omogočila miks flaperonov, ki so bili zelo efektivni. Flaperone pa sem zmiksal še z višino, kjer je model lepo izvedel let v vrečo. Zanimiv je bil vzlet z izvlečenimi flapi, ko je po parih metrih v vodoravnem položaju poletel pod kotom skoraj 60 stopinj.Razbit model ExtremNajbolj mi je bila všeč figura venčka z dinamičnimi valjčki pri skoraj minimalnih vrtljajih motorja. Model sploh ni hotel pasti v kovit, zato ga je bilo treba kar pošteno suniti z nagibom, da se je sploh nagnil.
Tako sem z njim letel kar nekaj sezon. Na začetku zadnje sezone sem model pripravil na letenje. Na žalost pa nisem pregledal cevk v rezervoarju. Model je kot pričakovano odlično poletel in tako sem naredil kar dva uspešna štarta. Po tretjem štartu sem bil z modelom že domač in sem začel trenirati hrbtni let nizko nad tlemi. Na tak način sem preletel celo dolžino steze, ko motor začne pokašljevati. Razbit model ExtremTrenutek nepazljivosti in panika sta botrovali, da sem zamešal komando višine in model je z vso hitrostjo treščil ob tla.
Čeprav je bil to zelo uspešen model pa me je motilo nekaj konstrukcijskih napak. Motor je bil postavljen glavo navzdol in pri vžiganju je bilo potrebno model postaviti na eno krilo. Ker pa je bilo krilo zaradi majhne teže dokaj krhko je bilo to vžiganje vedno nevarno, predvsem zaradi vrteče se elise. Motilo me je še nekaj malenkosti v konstrukciji in odločil sem se, da narišem nov načrt, kjer bi vključil moje izboljšave. Tako je nastal model Valcer, ki ga je kot prototip izdelal kolega. Izkazal se je kot dobra rešitev saj je konstrukcija trdnejša in lažja.

 

 

Objave iz iste kategorije: