2R-113 Extra 300 L

Extra 300 LRazpon: 150 cm
Dolžina: 115 cm
Teža: 2,5 kg
Motor: Magnum – 7,5 ccm
Konstrukcija: klasična lesena gradnja
Namen: Motorni akrobatski model za učenje letenja akrobacij. Model je nevtralno stabilen, kar je pogoj za dobre izvedbe figur. Za resno treniranje programa F3A pa je premajhen.

Extra 300 LKupljen model v izvedbi ARTF me je ob nakupu zelo razočaral. Slaba gradnja in kvaliteta sta opravičevali nizko ceno. Na modelu ni bilo niti koščka balse, pač pa sama samba. Profil krila naj bi bil simetrični, vendar je predstavljal nekakšen podolgovat romboid. Višinski stabilizator je bil tako krhek, da je potreboval opornice, celoten model pa je bil prekrit s samolepilno folijo, ki se je na soncu zmehčala in nagubala.
To so bili razlogi,Extra 300 L da sem model na hitro spravil skupaj. Pa da vidimo kako zadeva leti. Letelo je katastrofalno, kovit je bil stalno na sporedu. Model je stalno nekam zavijal, ko sem ga v zraku približno strimal za raven let sem pristal in preveril krmila. Vsako je bilo odklonjeno v drugo smer. Zaradi tega se niti nisem preveč sekiral, ko sem ga ob naslednjem poletu po dinamičnem kovitu zabil v tla.
Nekaj dobrih tehničnih rešitev je model vseeno imel, čeprav je bila izvedba izredno slaba. Zato sem celotno konstrukcijo vzel v drobnogled, dobre stvari uporabil, slabe pa zavrgel in začela se je porajati ideja o podobnem modelu z veliko spremembami.

O izboljšani verziji modela si lahko prebereš tukaj  

Objave iz iste kategorije: