2R-112 Cessna 177 Cardinal

Cessna 177 CardinalRazpon: 160 cm
Dolžina: 120 cm
Teža: 3,2 kg
Motor: OS MAX 60 – 10 ccm
Konstrukcija: trup plura plastika, krila s stiro sredico
Namen: Športni motorni model za nadaljevanje učenja letenja na motornih modelih. Lep model, vendar zaradi svoje teže in močnega motorja v zraku ne deluje kot maketa, ker je zelo hiter.

Cessna 177 CardinalModel je narejen po kit kompletu proizvajalca Aviomodeli. Lepa oblika tega letala me je pritegnila, da sem se odločil za nakup tega modela. Ko pa je bil model zgrajen, me je najbolj motila barva nalepk in design. Zato sem se čez zimo odločil, da model pobarvam po svojih željah. Nalepke sem odstranil in s samolepilno folijo naredil maske ter trup prebarval z barvnimi spreji.
Prvi polet sem naredil na letališču v Lescah. Motor je neverjetno lepo vžgal, vse je delovalo lepo in čas je bil za prvi polet. Model se zelo lepo zapelje po stezi in izvede skoraj kičast vzlet. Cessna 177 Cardinal v novih barvahZaradi večje hitrosti modela nisem upal izvajati kakšnih zahtevnejših manevrov, zato sem model le vozil sem in tja. Ko je napočil čas za pristanek, se lepo zapeljem v šolski krog. Višina in smer sta odlična, za rezervo pa sem model zapeljal malo dlje, da bom imel daljšo pot za dolet. V zadnjem zavoju proti stezi pa mi model enostavno povesi nos in zapikira proti tlom. Komande niso prijele in šele tik pri tleh se zbudi komanda višine. Model topo prileti ob tla. Krila so šla po svoje, ena polovica pa se je zlomila. Motor je vrglo iz gumijastih ležišč in sem ga našel 3 metre stran. Zaradi izstrelitve motorja je ta zlomil zobnik v servomotorju za plin. Drugih težav na modelu, čeprav je grdo treščil ob tla, ni bilo. Cessna 177 Cardinal v novih barvah
Vsi prisotni na stezi so bili enotnega mnenja, da sem imel motnjo. Doma sem vse lepo premlel in prišel do zaključka, da sem v zadnjem zavoju imel premajhno hitrost in model je padel v kovit. Skratka kriv pilot. Cessna 177 Cardinal v novih barvah
Kril nisem želel popravljat in sem izdelal nova. Privoščil sem jim malo bolj dobrodušen in počasnejši profil. Skoraj simetrični profil za visokokrilni model, in to še maketo res ni primeren. S temi krili se model obnaša veliko bolje, kovita skoraj ne pozna in je veliko bolj prijazen.

Objave iz iste kategorije: