2R-104 Junior

Junior v prostoru, kjer je danes delavnicaRazpon: 160 cm
Dolžina: 87,5 cm
Teža: 1,5 kg
Konstrukcija: klasična lesena
Finiš: barvanje z nitro barvami
Namen: Šolski jadralni model za učenje letenja. Model ni bil namenjen za vgradnjo pomožnega motorja, imel pa je vgrajeno kljukico za visoki štart. Ta kljukica se ni nikoli uporabila, saj sem se z modelom mučil le iz bližnjega hriba.

To je moj prvi jadralni model, s katerim sem prvič letel, oziroma poskušal leteti, z RV komando. Zaradi nedostopne balse je bil model narejen iz domačih materialov (smreka, tikov furnir) in zato tudi primerno težak. Načrt, ki je bil bolj skica kot to, sem dobil v enem starem Timu (letnik 20, št. 2) in ga primerno priredil po svojih zmožnostih.Priprava na polet
Vse poskuse letenja sem opravljal iz bližnjega hriba, ki je imel v vznožju ogromno prostora za pristajanje. S svojim neznanjem pilotiranja sem toliko napredoval, da je model v ravnem letu dosegel dolžino kakšne 100 metrov. Ker je bil to za mene že kar velik uspeh, sem si zadal cilj, da model v zavoju vrnem čim bližje startni točki. Konec koncev se mi tudi ni ljubilo vsakič tako daleč po model. Tu so se pa pričele težave. Takoj, ko sem odklonil smerno krmilo (nagib ni bilo) se je model Junior pred startomnagnil in strmo spustil nos. Zaradi te hibe sem modelu v sredini odrezal krilo in ga s poliestersko smolo in kosom mate zalepil v večji V-lom. JuniorModel je letel nekoliko bolj mirno, toda efekt v zavoju se je vedno ponovil. Nikogar nisem imel, da bi ga sploh lahko vprašal za nasvet in šele po veliko kreših sem ugotovil, da je treba v zavoju nekoliko potegniti za višino. To je bilo moje odkritje leta. Zavoji so sedaj kar lepo uspevali, čeprav model nikoli ni priletel nazaj.Zaradi veliko krešev je bil model že dokaj dotrajan, zato tudi ni več dobro letel. Kaj natančno se je kasneje z modelom dogajalo se niti ne spomnim, vem pa, da ga dokončno nisem nikoli razbil. Ker sem bil brez modela, si je bilo treba omisliti novega, ki bo boljši za učenje letenja.

Objave iz iste kategorije: