25. maj 2008

Odstranjevanje folije EleroniV popravilo sem dobil krilo modela Madness, ki je namenjeno 3D letenju. temu primerno je tudi narejeno z lahko gradnjo. Vendar pa je ta gradnja prešibka in je krilo že pri zmernem letenju padalo v flater. Sploh eleroni so bili zelo dovzetni za zvijanje, saj je bila konstrukcija samo rešetkasta brez diagonalnih ojačitev. Krilo je bilo prekrito s prozorno folijo, ki je v zraku nudila zelo slabo predstavo o legi modela. Zato smo se odločili, da krilo prekrijemo v dveh barvah.
Zlomljene prečke Utrjene prečke Vsa utrjena rebra
Ojačani eleroni Prekrit zgornji delNajprej sem odstranil elerone, kar ni bilo težko, saj so bili panti dokaj razrahljani. Nato pa sem iz krila in eleronov odstranil folijo. En eleron je ostal v enem kosu, drugega pa je skupaj držala le folija. Elerone sem na ravni deski zlepil skupaj in dodal diagonale, ki so zelo utrdile konstrukcijo elerona. V krilu so se zaradi vibracij med letom vse prečke na rebrih polomile. Saj ni čudno, rebra so zrezkana iz topolovega špera debeline 3 mm, prečke pa so imele steno široko le 5 mm. Poleg tega pa so letnice tekle prečno na prečko in tako še bolj oslabile rebra. Na mesta prečk sem pokončno zalepil ploščice trde balse in letnice postavil v pravo smer.
Prekrit spodnji del Napenjanje folije Montaža servotov
Rezanje s spajkalnikomTako ojačano in popravljeno konstrukcijo sem na zgornji strani prekril z rumeno folijo, na spodnji pa z rdečo. Prednji rob krila, ki je prekrit z balso pa sem pustil kar originalno belo folijo. Taka rešetkasta konstrukcija se lepo prekriva, saj se nalika le po spojih, po sredini pa sem jo napel kar z vročim fenom. V sredini krila, kamor pride nalepljen iztek trupa, sem z vročim spajkalnikom in na nož obušeno konico, odstranil dva trakova folje. Če bi folijo rezal s skalpelom, bi zarezal tudi v balso pod folijo in s tem oslabil celo konstrukcijo. S spajkalnikom pa se stopi le trak folije, balsa pa ostane nepoškodovana. Na ta dvaizrezana  trakova sem nato prilepil iztek trupa.
Servo na mestuRezanje nalepkRezanje druge barve
Montaža nalepkGotovo kriloV krila sem zmontiral servomotorje in povezave. Ker je bilo krilo na zgornji strani zelo prazno, sem se odločil, da izrežem nove nalepke in napis. Uporabil sem kar samolepilno folijo in jo na rezalniku razrezal. Sledilo je lupljenje nalepk in montaža transportne folije. Določil sem pozicije vseh nalepk in jih nalepil na krilo. Neverjetno kako nekaj nalepk naredi model bolj atraktiven. Sedaj se v zraku hitro loči spodnja in zgornja stran modela ter njegovo lego.

Objave iz iste kategorije: