21. junij 2009

Na naši stezi se je začelo pojavljati veliko modelov tipa Ultron. Od originalne velikosti in nekoliko povečani pa vse do 2 metra razpona, ki je v delu pri kolegu. Zaradi izredno elegantne oblike in odličnih letalnih lastnosti je padla ideja, da si tak model izdelam tudi sam.
Lesena rešetkaŠablone iz kartonaIzrezan depron
Originalna velikost modela mi je delovala malo premajhno, pa tudi noben pogon za tako velikost se mi ne valja po predalu, zato sem model povečal za 18% in uporabil močan motor Roxxy 3536-06. Sicer imam navado modele, ki jih izdelam, skonstruirati sam, vendar me je ta model tako pritegnil, da sem se začel poglabljati v načrt. Iz nekaj slabih izkušenj, ko je močan motor praktično zelo hitro postaral model, sem se odločil, da okoli motorja model malo ojačam. Seveda pa ni ostalo samo pri malo – ampak sem narisal kar celo rešetko in jo zelo olajšal teže. Namen je na model namontirati podvozje, zato je lesena rešetka prilagojena tudi temu. Z laserjem sem izrezal dele in zlepil ojačitev. Iz kartona sem nato izrezal vse šablone za trup in preko njih enostavno s skalpelom razrezal depron. Čeprav je model večji kot original, sem uporabil enako debel depron na račun večje trdnosti zaradi lesene rešetke.
Lepljenje trupaSušenje trupaSestavljen trup
Trup in stabilizatorjiSledilo je lepljenje. Uporabil sem sekundno lepilo za depron, vendar žal nisem imel pri roki aktivatorja zato je sušenje trajalo in trajalo. Na spoju deprona z lesom je sekundno lepilo prijeli kmalu, saj je les popil lepilo, na spojih depron na depron pa je trajalo in trajalo. Raje sem trup pustil zlepljen celo noč. Bolje bi bilo trup lepiti z aktivatorjem, saj se na trupu poznajo vse sledi lepilnega traku. Na srečo bo na teh mestih prelepljen s folijo.
Iz 5 mm debelega deprona sem zrezal še smerni in višinski stabilizator, vendar mi je za ojačanje robov z balso zmanjkalo časa. Pregibni rob imam namen ojačati z balsino letvico 5×5 mm, da bo spoj trpežnejši, obenem pa bo pri višinskem stabilizatorju toga povezava med levo in desno polovico krmila.

Objave iz iste kategorije: