20. junij 2009

Deževno vreme je kot nalašč za dolgotrajno delo izdelave kalupa za Extro 300.
Iz stirodura narejena osnova, prevlečena s tkanino, brušena, kitana in na koncu brizgana z želkotom je kar nekaj časa čakala na svoje dokončanje. Po parih dneh sušenja želkota je sledilo fino brušenje in poliranje. Po petih nanosih ločilne paste pa sem cel odlitek premazal z želkotom.
Tako pripravljena osnova je pripravljena na laminiranje kalupa. Najprej sem celo površino namazal z epoksi smolo ter s tkanino in bombažem zapolnil prednje odprtine za hlajenje in os motorja. Sledil je tanek sloj 80 gramske tkanine čez celo površino in nato še dva sloja 163 gramske tkanine. Do te faze gre delo počasi in natančno, da se slučajno ne pojavijo kakšni zračni mehurčki v laminatu in slepice.
Mešanje smolePrve tanke plastiZapolnjene odprtine
Sledilo je nanašanje grobe tkanine, ki služi le za večanje debeline stene kalupa. Uporabil sem star kolut debele 300 gramske tkanine in ga po ukrojenih kosih začel nanašati na površino. Pet plasti debele tkanine in dodatno ojačan spodnji rob je dovolj za tak kalup. Spodnji rob sem dodatno ojačal zato, da bo lažje porezovanje končnega izdelka.
Priprava krojevDebela plastDolgotrajno tapkanje
In še tapkanje

Objave iz iste kategorije: