2. letalski miting v Ljubljani

19. oktobra 1927 je aeroklub v Ljubljani ob svoji pet-letnici priredil na vojaškem vadbišču v Polju 2. letalski miting, na katerem so sodelovala tri lahka športna dvosedežna letala nemške tovarne Raab in Katzzenstein iz Kassla. Dva dni pred mitingom so letala pripeljali po železnici na letališče v Šiški in jih sestavili. Pod vodstvom solastnika tovarne, znanega nemškega letalca Antona Raaba, so prišli tudi tovarniški preizkusni piloti Knopf, Muller in Wolt.
Letala so dopoldne opravila propagandni polet, ki je privabil na ulice veliko ljudi. Pozornost ljudi je dopoldne, še bolj pa na mitingu, vzbudilo letalo, na katerem je z veliki črkami pisalo ime dnevnika Jutro. Med polurnim kroženjem nad mestom so piloti trosili vabila na miting, nato pa pristali na vadbišču v Polju, kamor so medtem priletela tudi tri vojaška lovska letala.
Popoldne se je ob vadbišču zbrala množica ljudi. Najprej so vzletela tri letala, ki so nad letališčem opravila pozdravni polet. Zatem sta pilot Raab in njegov tovariš prikazala drzne akrobacije, ki so jih gledalci pozorno spremljali. Nestrpno pa so gledalci pričakovali nastop češkoslovaškega »kralja zraka«, akrobata Kellerja, ki seje takrat slučajno mudil v Ljubljani. Robert Keller se je dvignil z letalom, ki ga je pilotiral Pavel Knopf. Letalo je bilo opremljeno s cirkuškim trapezom. Na višini okoli 400 metrov se je splazil s sedeža in se spustil na trapez. Nekaj časa se je pozibaval, nato pa naredil nekaj drznih vaj. Po akrobaciji z glavo navzdol, se je povzpel na zgornje krilo, kjer je z razprtimi rokami pozdravljal gledalce. Na koncu je na krilu napravil še stojo.
Za zaključek so v Ljubljani prvič prikazali polet jadralnega letala v aerozapregi. Na motorno letalo so z jekleno žico pripeli lepo rdeče pobarvano brezmotorno letalo. Na višini 500 metrov, se je jadralec odpel, letel v lepih zavojih in pristal pred navdušenimi gledalci. Miting je propagandno uspel, klubu pa prinesel izgubo.

Objave iz iste kategorije: