2. julij 2009

Sestavni deliKrilo UltronaGlede na kronično pomanjkanje časa za modelarjenje, se je le nabralo nekaj drobnarij, ki so nastale v zadnjem času. Za Ultrona sem zrezal in zlepil krila ter elerone. Delo z lepilom UhuPor je res enostavno in hitro. Namažeš obe površini, malo počakaš in prime v trenutku. Treba je le paziti, da je ob stiku res vse na svojem mestu. Na laserju sem iz aviošpera debeline 1 mm izrezal še nosilce servomotorjev, ostrogo in ročice krmil. Za lepljenje teh delov ni ostalo časa. V krilu je treba napeljati še žice za LED diode, ki so se izkazale za zelo koristne pri pristajanju zvečer, ko je vreme najbolj primerno za letenje s tem modelom. Uporabil bom dve visokosvetilni beli LEd diodi, ki ju bom nalepil na konca kril in usmeril naprej. Vezal jih bom preko upora kar na sprejemnik. Glede na zelo majhno porabo ne bosta predstavljali velikega bremena.
Lepljenje bajonetovModel v šabloniČeprav imam spisek naročenih modelov DG 300 R že kar pošteno dolg, sem le našel čas in enega uspel spraviti v šablono, kjer sem vlepil bajonete v krilo. Tak sistem lepljenja je najprimernejši za serijsko izdelavo, za en model je pa treba malo improvizirati. V šabloni se spoji sušijo 24 ur, nato pa se krila samo še pripravijo za vakuumiranje in nadaljno obdelavo. Pred vakuumiranjem je treba še pobrusiti spoj in vgraditi napajalne kable za servomotorje.
Kalup in pramodelPo par dnevih sušenja kalupa na pramodelu je prišel čas, da pramodel odstranim in vidim, ali je vse kot je treba. Najprej sem s kotno brusilko pobrusil višek laminata, ki je segal pod rob pramodela in ga na fino obrusil. Ker tako globok model ne moremo nikjer prijeti za izvlačenje, sem se zadeve lotil z zrakom. S pištolo in stisnjenim zrakom sem toliko časa vpihaval zrak v režo med kalupom in pramodelom, da je ta le končno odstopil in spolzel ven. Takoj je sledilo preverjanje robov, če je kje kakšna napaka v kalupu, vendar je na srečo vse izpadlo brezhibno.
Zadeve naj se še malo sušijo, jaz pa za en teden skočim na dopust, nato pa veselo na delo naprej.

Objave iz iste kategorije: