18. Alpski pokal – 2006

MatajurJadranLojze
Model letala Matajur pozira pred leškim hangarjem. Matajur je bilo eno najuspešnejših letal slovenskih konstruktorjev in v šestdesetih letih prejšnjega stoletja zelo priljubljeno v slovenskih aeroklubih. Model letala Jadran, ki je lahko vzletalo in pristajalo na vodi ali na kopnem. Motorno letalo Lojzek je skonstruiral Stanko Bloudek, maketo pa je izdelal Albin Novak.
TrojkaKavkaDetajl Kavke
Trojka konstruktorja Borisa Cijana je bilo prvo slovensko povojno letalo, narejeno za aeroklubsko dejavnost. Kavko je skonstruiral Ivo Šoštarič, z modelom pa je na prireditvi letel Anže Melink.
Tonček in KavkaTončekFokker D.VIII
Letalo Tonček je skonstruiral Anton Kuhelj, model pa je izdelal Albin Novak. Na prireditvi je z modelom letel Kristjan Brejc. V aerozapregi je model Tonček na zadostno višino tudi potegnil model Kavka, ki ga je vodil Anže Melink. Na prireditvi ni manjkalo tudi modelov letal iz I. svetovne vojne. Na sliki je Fokker D.VIII, ki je delo Tomaža Cesarja.
Najmanjši modelExtra 330 SFlota helikopterjev
Najmanjši radijsko voden model je predstavil Peter Černič, ki ga poganja motorček Cox 0,3 ccm. Ni pa manjkalo tudi akrobatskih modelov z razponom peko 2 metrov in modelov helikopterjev.
Extra 330 LUltimateHrbtni let
Brane Lipnik je s svojim modelom Extra 330 L pokazal veliko spretnosti pri 3D letenju, najboljši nastop na prireditvi pa je imel Gernot Bruckmann iz Avstrije z modelom Ultimate. S helikopterji so pokazali pravi šov. V hrbtnem letu na višini nekaj centimetrov je pilot z rotorjem počil balon, ki je bil privezan na anteni radijsko vodenega avtomobila.

Igor Florjančič je predstavil domiselni leteči pogrinjek. Kljub začetnim težavam z motorjem mu je let lepo uspel. Model je v glavnem zgrajen iz stiropora in prevlečen z epoksi smolo, ki mu daje zadostno trdnost.
Hot SpotJanko Rant
Največja paša za oči pa so bili reaktivni modeli. Na prvi sliki je model Hot Spot modelarja Sama Kudra, na drugi pa Janko Rant ob svojem modelu, ki nosi oznake ruske akrobatske skupine.

Foto: Marko Malec, Sašo Krašovec, Primož Černe

Objave iz iste kategorije: