18. maj 2008

Sestavni deliDeževna nedelja je kot nalašč za nove projekte. Že nekaj časa je pod mizo čakal usmiljenja model Silen. Ker model ni zahteven za sestavljanje sem upal, da ga sestavim v enem dnevu. Najprej sem zalepil nosilce kril, ki so sestavljeni iz več zrezanih delov. Ko so se nosilci sušili, sem nacinil podaljške za servomotorje in kable začel vleči v krila. Po nesreči pa mi je ena vrvica, ki služi za vleko kabla skozi krilo, ušla v notranjost. Nekaj časa sem se mučil skozi odprtine v rebrih potisniti kabel, vendar brez uspeha. Treba je bilo stuhtati eno rešitev, kako spraviti kabel v krilo. Spomnil sem se elegantne rešitve, ki se je tudi odlično Leplenje nosilcevSesanjevrvica v utor
KončanoVrvica na mestuMontaža servaMotor v ležiščuobnesla. Na odprtino, kjer nalega servomotor sem nalepil lepilni trak, da sem to odprtino zmanjša. Na ta trak sem nato postavil cev sesalca in v sredini krila v odprtino počasi spuščal vrvico. V prvem poskusu se je vrvica znašla na svojem mestu. Sedaj je bilo kabel enostavno povleči skozi krilo. Zmontiral sem servomotorje v krila in jih prilepil z vročo pištolo. Za razne druge rešitve tu ni prostora.
V nos sem zmontiral tudi motor. Zaradi ozkega trupa je zunanje vrteči se motor kar težko spraviti na svoje mesto. Zadevo sem rešil tako, da se kabli motorja nahajajo zunaj trupa in se za motorjem vrnejo vanj. Kogar ne moti vizualni pogled na kable je rešitev idealna. Model nima komande smeri, zato je servo za višino montiran kar v rep modela. Zaradi majhnih dimenzij je tudi tukaj nekaj telovadbe, da zadeva lepo funkcionira.
Izgotovljen nosDetajl repaPoziranje
Model je praktično gotov in lahko pozira za spomin. Treba je še rešiti nekaj malenkosti o legi akumulatorja in sprejemnika. Prostora je malo, trup pa je karbonski, kar pomeni, da je treba sprejemnik spraviti čim dlje od regulatorja, drugače bodo motnje. To bo treba še malo prespati.
Od zadajOd straniZej pa gas

Objave iz iste kategorije: