2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Zmaji arrow Zmaj v obliki ptice
 
Zmaj v obliki ptice Natisni
Zmaj golob
Z izdelavo zmaja je človek uresničil davno željo, da bi letel po zraku samo s pomočjo vetra in kril. Prvi zmaji so se pojavili že pred 2500 leti v deželah Daljnega vzhoda. Sprva so zmaje spuščali za zabavo in razvedrilo, pozneje pa tudi v znanstvene namene. V začetku prejšnjega stoletja so zmaje na široko uporabljali za meteorološke raziskave. Z njihovo pomočjo so znanstveniki dvigovali naprave tisoč metrov visoko in merili hitrost vetra, temperaturo, vlažnost in pritisk zraka.
Zmaja, katerega načrt je pred vami, si je zamislil američan Sandy Langa. Njegov zmaj je bil nekoliko drugače zasnovan, vendar je oblika ostala enaka.
Za izdelavo potrebujete štiri smrekove letvice s presekom 5 x 5 mm. Dve letvici sta dolgi 70 cm, dve pa 50 cm. Krajši dve letvici sta na sredini zalepljeni in utrjeni z dvema ploščicama iz vezane plošče. Ploščici sta v obliki raztegnjene črke V in določata kot med obema letvicama. Daljši letvici sta na prednjem delu zlepljeni skupaj na dolžini 24 cm, kjer se sekata s prečno zlepljeno letvico. Ta spoj dobro obvežite z močno vrvico, ki jo nazadnje prepojite še z lepilom za les.
Na prednjem delu zavežite vrvico in jo napnite na oba skrajna dela prečnih letvic. Tu ju zavežite, nato pa vrvici položite na zadnji del zmaja. Letvici na tem delu upognite navzven in ju zvežite. Napeta vrvica bo ti dve letvici držala tako, da bosta upognjeni.
Načrt zmaja

S pomočjo mreže, narisane na načrtu, povečajte obliko zmaja in jo prenesite na ovojni papir ali plastično folijo, ki ima mere: 100 x 75 cm. Preden to obliko nalepite na zmaja, jo lahko z alkoholnimi flomastri tudi okrasite po svojem okusu. Ponjavo nalepite na letvice na spodnji strani. Prednji rob, ki poteka po vrvicah, zapognite in ga prav tako zalepite. Na zadnjem delu kril pa za pritrditev na vrvice uporabite dva trakova.
Skozi papir na mestih, ki so na načrtu označena z rdečo piko, naredite luknjice in skoznje povlecite tanko vrvico in jo privežite. Vseh pet vrvic zvežite skupaj tako, da bo zmaj, če ga pustite prosto viseti na teh vrvicah, visel s prednjim delom nekoliko nižje kot z zadnjim. Višinska razlika med prednjim in zadnjim delom naj bo okoli 10 do 12 cm. Na ta skupek vrvic pa privežite še sto metrov dolgo vrvico za spuščanje. Najbolje je, da uporabiti tanko najlonsko vrvico, kakršno uporabljajo ribiči.
Počakati morate le še na veter in lepo vreme. Zmaja spuščajte na dovolj velikem travniku brez dreves ali električnih daljnovodov. Če je veter prešibak, pomaga, če na nizki višini nekoliko tečete proti vetru, da zmaj pridobi nekaj višine. Na višjih legah se veter ponavadi okrepi in zmaj v obliki ptice bo lepo zaplaval po zraku.
 
Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,343,695 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 132 Obiskovalci vceraj: 224 Obiskovalci na dan: Ø 296.91 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 8,994,845 Page views today: 300 Page views yesterday: 578 Page views per day: Ø 1,987.54 Page views per visitor: Ø 6.69 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,019 Your own page views: 10 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si