2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Zmaji arrow Zmaj tajska sova
 
Zmaj tajska sova Natisni
Zmaj, katerega načrt je pred vami, je dobil ime po svoji obliki in izvoru. Takšne zmaje so izdelovali tajski domorodci iz bambusovih letvic. Poznajo manjše zmaje, premera približno 60 cm, in večje, ki jih uporabljajo večinoma na praznovanjih. Prednost the zmajev je v tem, da za spuščanje ne potrebujejo močnega vetra, pač pa zadostuje že rahla sapica. Zaradi tega lahko takega zmaja spuščate vse leto.

Gradnja ni zahtevna in če imate na razpolago ves material ter nekaj ročnih spretnosti, lahko zmaja dokončate približno v treh urah. Če je to vaš prvi zmaj, ki bi ga radi zgradili, pa za pomoč poprosite starejše. Za gradnjo potrebujete nekaj smrekovih letvic, lepilo, dve poli ovojnega papirja, nekaj kartona in najlonsko vrvico dolžine od 50 do 100 metrov. Na načrtu so podane vse dimenzije. Graditi začnemo z lepljenem osnovnega ogrodja. Na srednjo letvico 1, dimenzije 3x5 mm, pravokotno privežite in prilepite prečno letvico 2, ki ima enake dimenzije. Letvici sta ena proti drugi obrnjeni z ožjim delom. S spodnje strani so na letvico 2 privezane in prilepljene letvice 3, dimenzije 3x3 mm. Te so prekrižane nad letvico 1. Eno morate v stiku prerezati in vse skupaj ojačati z dvema trikotnikoma iz vezane plošče.
Prekrivanje ogrodja s papirjem je lahko zamudno delo. Lahko ga prekrijete v enem kosu, lahko pa uporabite dva enaka kosa, ki sta na letvici 1 spojena med seboj. Ne pozabite na zavihke, s katerimi papir dobro prilepite na letvice. Izrezano prevleko najprej preverite, če se lepo prilega na ogrodje in jo šele nato zalepite. Ko se lepilo posuši, nalepite opore 5 iz smrekove letvice, dimenzije 2x2 mm.
Te letvice so prilepljene samo na papir, ne pa tudi na letvice 3. To papirju med letom omogoča pravilno prožnost, togost in ukrivljenost ter s tem tudi stabilnost zmaja. Oba repa izdelajte iz papirnega traku širine 60 mm, ki ju na koncu v dolžini 15 cm zarežite v obliki resic. Trakova prilepite na svoji mesti. Prilepite še oči in ušesa. Stabilizator 6 zaradi večje trdnosti izdelajte iz dveh slojev papirja, ki ga na robovih še dodatno ojačajte s trakom. Tak stabilizator prilepite na letvico 1 in ga na sprednji strani ojačajte z dvema kosoma kartona. Na stabilizatorju so označene tri luknjice, v eni od njih se mora nahajati težišče zmaja in v tisti privežite vlečno vrvico. Težišče najdite tako, da vrvico najprej privežite na srednjo luknjico. Če zmaja nese na nos, vrvico privežite na prednjo luknjico, če pa na rep, pa na zadnjo.
Prednost tega zmaja je tudi v tem, da ga lahko spuščate tudi brez pomočnika. Zadostuje, da zmaja dvignete nad glavo in ga položite na zračni tok. Počasi začnite odvijati vlečno vrvico in sova se bo lepo dvignila v zrak.
Zmaja lahko tudi pobarvate, vendar ne uporabljajte teških barv. Najbolje ga je okrasiti s flomastri, ali pa že v osnovi uporabiti temnejši papir. Temna podoba sove v zraku deluje še bolj zlovešče.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,458 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 28 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,321 Page views today: 125 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.65 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 4 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 5,466 Your own page views: 61 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si