2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Zmaji arrow Škatlast zmaj
 
Škatlast zmaj Natisni

Priljubljena igra s papirnatimi zmaji ne bo nikoli izumrla, čeprav je stara že več kot 2500 let. V Evropi so zmaje uporabljali le kot igračke vse do leta 1749, ko jih je angleški fizik Wilson uporabil za dviganje termometrov v visoke sloje atmosfere. Že leta 1834 so zmaji dvigali termometre do višine 1000 m. Benjamin Franklin je leta 1752 z zmaji opravljal nevarne poskuse. Iz nevihtnih oblakov je privabljal iskre in s tem dokazal, da so bliski električni pojavi. Z vprego več zmajev so vzdigovali v zrak tudi druge meteorološke instrumente, fotografske kamere in celo ljudi.
  

Pred začetkom sestavljanja si pripravite ves potreben material in orodje. Smrekove letvice, ki sestavljajo ogrodje, naj imajo presek od 6x6 mm do 9x9 mm. Potrebujete štiri letvice dolžine 100 cm, dve dolžine 49 cm in dve dolžine 74 cm. Za prekrivanje potrebujete dve poli svilenega papirja ter tanko najlonsko vrvico. Za vzmet uporabimo večjo gumo. Od orodja potrebujemo le pribor za obdelavo papirja.

   Najprej morate sestaviti in spojiti diagonalne letvice. Najbolje je, če jih zvežete z vrvico, ki ste jo prej namočili v lepilo za les. Na tako narejene križaste opornike namestite vzdolžne letvice. Položite jih v zareze in spojite z vrvico in lepilom. Okvir zmaja na štirih mestih ojačajte z navojem iz vrvice, prek katerega potegnete ponjavo svilenega papirja. Papir zapognite prek vrvice in ga zalepite. Tako zagotovite res trden rob papirja. Zalepljeno ponjavo narahlo prelakirajte z razredčenim brezbarvnim lakom, da se lepo napne in postane trši.
    Širina ponjave papirja je 30 cm, vendar pa morate prišteti še oba zavihka, ki merita približno 2 cm. K letvici nasproti krajše letvice križa privežite najlonsko vrvico. En krak vrvice naj bo dolg 55 cm, drugi pa 75 cm. Na daljši krak morate namestiti gumijast blažilec, ki bo ublažil sunkovite udarce vetra. Blažilec napravite iz navadne okrogle gumice, ki jo na koncih zavežite.
   Našega škatlastega zmaja spuščate na enak način kot druge zmaje, z dolgo vrvico in ob primernem vetru.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,240 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 233 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,140,974 Page views today: 717 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,457 Your own page views: 73 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si