2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Zmaji arrow Pojoči zmaj
 
Pojoči zmaj Natisni
Pojoči zmaj
Izdelava in spuščanje zmajev je preprosto in zabavno, zato si lahko izdelate pojočega zmaja. Njegova posebnost je zračni vijak na zadnjem delu, ki se med letom vrti in ustvarja značilno brenčanje. Čeprav je v sredini zmaja okrogla odprtina in za njo vijak, pa se njegova učinkovitost ne poslabša. Potrebno dvižno silo ustvari tudi vijak.

Izdelava je zelo preprosta, potrebujete tri okrogle letvice dolžine enega metra in premera 6 mm. Takšne dobite v trgovinah z lesnim materialom. Potrebujete še polo svilenega papirja in nekaj deščic, ki jih boste prav gotovo našli doma, močan sukanec, nekaj pisarniškega papirja, lepilo za papir in žičnik. Eno letvico odrežite na dolžino 77 cm, ostali dve pa sta dolgi en meter. Na mizo jih položite v položajih, kot je prikazano na načrtu in na mestih, kjer se stikajo, trdno zvežite s sukancem. Da bo spoj še močnejši, sukanec prepojite z lepilom. Po zunanji strani letvic napnite sukanec in ga na letvicah utrdite z lepilom. Na mizo položite svilen papir in ga lepo poravnajte. Nanj položite zvezane letvice in obrišite rob, kjer papir nalega na vrvico. Na zunanjo stran narišite še eno črto, ki je od vrvice oddaljena za okoli 15 do 20 mm. Po tej črti papir izrežite. V sredini izrežite še okroglo odprtino, ki jo utrdite s samolepilnim trakom. Tako ukrojen papir previdno namažite z lepilom po robovih in jih preko vrvice zapognete nazaj. Pazite, da bo papir lepo napet in dobili boste zelo močno konstrukcijo.
Načrt pojočega zmaja

V vrtišču zračnega vijaka, na strani, kjer se nahajajo letvice, prilepite kos smrekove deščice in jo utrdite s sukancem. Iz dveh smrekovih deščic dolžine 30 cm, široke okoli 3,5 cm in debele 1 cm izdelajte vijak. V sredino zvrtajte luknjo, ki ima nekoliko večji premer, kot je steblo žičnika. Z nožičem previdno odrežite poševne robove na vsakem kraku vijaka in jih lepo obrusite z brusnim papirjem. Čim tanjši bodo kraki, tem hitreje se bo vrtel zračni vijak. Na koncu oba kraka zlepite med seboj pod kotom 90 stopinj in ga z žičnikom pritrdite na nosilec. Zračni vijak se mora prosto vrteti.
Na spodnjem delu zmaja pritrdite dve vrvici, ki ju zvežete v eno dolžine 120 cm. Na to privežite 6 pentelj iz papirja, ki se nahajajo v razmakih 20 cm. Pentlje izdelajte iz pisarniškega papirja velikosti A4 ali 20 x 30 cm in ga pregibajte v obliki harmonike. Takšen rep bo v zraku deloval zelo lepo, obenem pa zmaju zagotavljal potrebno stabilnost med letom.
Na skrajne točke letvic, kjer je označeno na načrtu z rdečimi puščicami, pritrdite tanke in močne vrvice. Med seboj jih zvežete v točki, kjer zmaj stoji pod kotom 30 stopinj glede na tla. Z eno roko držite vse štiri vrvice skupaj, zmaj pa pustite prosto viseti. Od tu naprej pritrdite najlonsko vrvico, kakršno uporabljajo ribiči, dolžine okoli 100 metrov.
Zmaj je tako gotov zato je potrebno počakati le še na sončno in vetrovno vreme. Poiščite travnik, ki je oddaljen od dreves ali električnih daljnovodov. Če je veter prešibak, si pomagate tako, da poskušate teči proti vetru in postopno odvijati vrvico. Ko bo zmaj dosegel večjo višino, kjer se veter okrepi, pa bo lahko letel sam, brez naše pomoči.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,088 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 198 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,180 Page views today: 806 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,973 Your own page views: 51 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si