2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Zgodovinski članki arrow Miting ob otvoritvi novega letališča v Ljubljani
 
Miting ob otvoritvi novega letališča v Ljubljani Natisni
Čeprav ljubljansko letališče v Šiški še ni bilo do konca dograjeno, je uprava letališča leta 1933 začela seliti letala na letališče v Polju. Na novem letališču sta bila dva hangarja, prvi z imenom »Edvard Rusjan« je bil namenjen aeroklubu, drugi »Josip Zupančič« pa vojnemu letalstvu. Prvo je na novem letališču pristalo letalo Pelikan.
20. avgusta so pripravili velik letalski miting, ki ga je popestrilo več športnih letal iz aeroklubov Zagreba, Beograda, Novega Sada in Sarajeva ter vojnih letal in potniških letal podjetja Aeroput. S civilnim letalom Fizir, je iz Beograda priletel predstavnik središčne uprave aerokluba inž. Milosavljević in prva jugoslovanska pilotka Slovenka Kristina Goriškova. S potniškima letaloma Junkers A 22 in A 48, so prispeli predstavniki avstrijske letalske družbe in predstavniki mesta Salzburg. 15. avgusta so se naši predstavniki z njimi v Celovcu dogovarjali o uvedbi stalne letalske proge med Ljubljano in Celovcem. Odprli naj bi jo hkrati z novim letališčem.
Po pozdravnem govoru predsednika kluba so letališče blagoslovili. Sledila je tekma športnih letal. Zmagalo je letalo Lojze s pilotom Jankom Colnarjem, ki je prejel bronasti kipec. Za tem je startala skupina sedmih vojaških letal, ki so preletela letališče v formaciji bombnikov, nato pa so nastopili padalci. Iz petih vojaških dvosedov so na višini 600 metrov odskočili štirje padalci. Četrto padalo se je odprlo šele na višini okoli 300 metrov. Gledalci so se zgrozili in oddahnili, ko so videli, daje pod padalom vreča peska. Padalci so odlično opravili svoj skok in občinstvo jih je navdušeno pozdravilo. Najbolj presenetljiv pa je bil nastop Janeza Mrvarja, ki je skočil iz nizko letečega letala v avtomobil, ki je v isti smeri drvel pod njim po stezi. Takega skoka niso videli še nikjer v Jugoslaviji.
V predzadnji točki so prikazali zračno borbo med vojaškim dvosedom in enokrilcem Devoatine, ki so jo popestrile akrobacije kot del taktike zračnega bojevanja. Zadnji pa sta nastopili še lovski letali tipa Hawker s svojimi akrobacijami.
Zadnjič so iz letališča v Šiški poleteli 16. junija 1933, dokončno pa so letališče opustili v  oktobru, ko so podrli hangar in druga  poslopja.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,455 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 25 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,291 Page views today: 95 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 4,627 Your own page views: 37 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si