2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Zgodovinski članki arrow 2. letalski miting v Ljubljani
 
2. letalski miting v Ljubljani Natisni
19. oktobra 1927 je aeroklub v Ljubljani ob svoji pet-letnici priredil na vojaškem vadbišču v Polju 2. letalski miting, na katerem so sodelovala tri lahka športna dvosedežna letala nemške tovarne Raab in Katzzenstein iz Kassla. Dva dni pred mitingom so letala pripeljali po železnici na letališče v Šiški in jih sestavili. Pod vodstvom solastnika tovarne, znanega nemškega letalca Antona Raaba, so prišli tudi tovarniški preizkusni piloti Knopf, Muller in Wolt.
Letala so dopoldne opravila propagandni polet, ki je privabil na ulice veliko ljudi. Pozornost ljudi je dopoldne, še bolj pa na mitingu, vzbudilo letalo, na katerem je z veliki črkami pisalo ime dnevnika Jutro. Med polurnim kroženjem nad mestom so piloti trosili vabila na miting, nato pa pristali na vadbišču v Polju, kamor so medtem priletela tudi tri vojaška lovska letala.
Popoldne se je ob vadbišču zbrala množica ljudi. Najprej so vzletela tri letala, ki so nad letališčem opravila pozdravni polet. Zatem sta pilot Raab in njegov tovariš prikazala drzne akrobacije, ki so jih gledalci pozorno spremljali. Nestrpno pa so gledalci pričakovali nastop češkoslovaškega »kralja zraka«, akrobata Kellerja, ki seje takrat slučajno mudil v Ljubljani. Robert Keller se je dvignil z letalom, ki ga je pilotiral Pavel Knopf. Letalo je bilo opremljeno s cirkuškim trapezom. Na višini okoli 400 metrov se je splazil s sedeža in se spustil na trapez. Nekaj časa se je pozibaval, nato pa naredil nekaj drznih vaj. Po akrobaciji z glavo navzdol, se je povzpel na zgornje krilo, kjer je z razprtimi rokami pozdravljal gledalce. Na koncu je na krilu napravil še stojo.
Za zaključek so v Ljubljani prvič prikazali polet jadralnega letala v aerozapregi. Na motorno letalo so z jekleno žico pripeli lepo rdeče pobarvano brezmotorno letalo. Na višini 500 metrov, se je jadralec odpel, letel v lepih zavojih in pristal pred navdušenimi gledalci. Miting je propagandno uspel, klubu pa prinesel izgubo.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,011 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 151 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,256 Page views today: 395 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 3,919 Your own page views: 60 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si