Zadnje objave

Starinski avto

Model starinskega avtomobila bo na polici zelo lep okras. Izgled pa je odvisen predvsem od vas, kako natančno boste izrezali posamezne dele in jih med seboj zlepili. Prav pri natančni izdelavi pride do izraza njegova vrednost, sploh, če model prelakirate le s prozornim lakom, ki ne skrije napak. Z nekaj domišljije lahko vanj vgradite tudi majhen elektromotor in baterijo, ki bo poganjal model.

Potrebujete 3 mm debelo vezano ploščo in nekaj debelejšega kartona. Namesto vezane plošče lahko uporabite tudi mediapan iste debeline ali podoben material, celo zelo debel karton je primeren. Vse dele najprej prerišite na vezano ploščo. Če imate možnost, lahko načrt fotokopirate in nato list prilepite na vezano ploščo. Z žagico rezljačo pazljivo izrežite ob črtah in na koncu lepo obrusite. Pri delu pazite, koliko posameznih delov je treba narediti. Najbolje je, da začnete izdelovati dele po zaporednih številkah in vsak del lepo prilagodite na osnovo. Dele iz vezane plošče lepite na osnovno ploščo 1 z belim mizarskim lepilom. Lepila mora biti le toliko, da zapolni spoj, nikakor pa ne smete namazati lepila preveč. Če se vam to zgodi, ga takoj, ko je še sveže, obrišite z vlažno krpo. Ko se lepilo dobro posuši,vse robove zgladite z brusnim papirjem. Ukrivljene površine naredite iz kartona debeline 1 mm, na načrtu so narisane v rumeni barvi. Prednji in zadnji pokrov ter plašč okrogle posode so označeni samo na sestavljeni risbi, kjer so napisane tudi dimenzije. Najprej zlepite večje dele skupaj in šele nato začnite z manjšimi. Kolesa nanizajte na jekleno žico debeline 2 mm, ki jo vstavite skozi podnožje in na obeh straneh zalepite na kolo. Luknjice na podnožju morajo biti toliko velike, da se žica brez težav vrti. Na žico prilepite tudi krmilo in ga pod kotom prilepite na armaturno ploščo.
Tako sestavljeno maketo pobarvajte z razredčenimi tempera barvami in na koncu vse skupaj še prelakirajte z razredčenim brezbarvnim nitro lakom. Če pa imate na voljo barve za les ali kovino, pa površino najprej prelakirajte z brezbarvnim lakom, dobro obrusite in šele nato barvajte površino. Z alkoholnimi flomastri narišite še drobne detajle; zračnike na pokrovu motorja, armaturno ploščo in mogoče celo vijake ali kovice na površini. Če imate dovolj spretne prste, lahko iz kosa prozorne plastike naredite tudi vetrobransko steklo.

  Pdf oblika za tiskanje
Kit komplet

Skrbni očka nam je poslal slike kako sta se s hčerko Kajo zabavala med sestavljanjem tega modela. Poimenovala sta ga kar KAJAMOBIL.

KajaKajaKaja
KajaKajaKaja
KajaKajaKaja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ponudba kompletov