2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Slovenski konstruktorji arrow Ivo Šoštarič
 
Ivo Šoštarič Natisni
Ivo Šoštarič
Rodil se je 31. decembra 1911 v Jaroslavu (Galicija). Že mlad se je pričel zanimati za letalstvo in se priključil prvi akademski jadralno-letalski skupini aerokluba v Mariboru. Med študijem na univerzi v Pragi se je vključil med jadralce v Masarykovi letecki ligi, kjer je položil jadralni A izpit. Po odhodu inž. Cijana, ki je vodil šolanje članov akademske skupine v Mariboru, je vodstvo šolanja prevzel leta 1934 Šoštarič, ki je bil takrat med njimi najbolj izkušen jadralec. Šolal je na terenih sv. Kungote, Jarenie, Betnave in na Črnem vrhu na Pohorju. Do leta 1936, ko se je kot aeronavtični inženir zaposlil v letalsko-tehničnem parku na letališču v Zemunu, je uspešno vodil šolanje in izdelavo novih jadralnih letal, pri čemer je vnašal v gradnjo novosti in poenostavitve.
S članom skupine Humekom sta izdelala načrte i začela delati letalo Sraka, ki je imelo do takrat edinstven sistem za montažo kril. Dograjeno je bilo leta 1937. Želja po konstruktorstvu ga je pripeljala v konstruktorski oddelek tovarne Zmaj v Zemunu, kjer je prevzel vodstvo montaže kril na letalih, sla za letenjem pa v jadralno skupino Deveti, pri kateri je prevzel tehnično vodstvo delavnice s tremi profesionalnimi mizarji. Izdelovali so brezmotorna letala Popenhauzen, Zogling, Komar, Ševa, Orlik iin Salamander. Do leta 1938 je Šoštarič izdelal načrte za nova jadralna letala Vrabec, Ševa in Čavka, leta 1939 pa je sodeloval v konstrukciji visoko sposobnega jadralnega letala Utva konstruktorja Milenka Miloševića, s katerim so se naši tekmovalci udeležili svetovnega jadralnega prvenstva na Poljskem.
Leta 1939 se je Šoštarič zaposlil v tovarni Utva v Pančevu. Tam so pravkar prevzeli izdelavo letal njegovih konstrukcij za potrebe aerokluba Jugoslavije. Za Čavko je konstruiral še zelo uspešno trenažno jadralno letalo Jastreb, Soko in Lasto. Po vojni je izdelal začetniško dvosedežno brezmotorno letalo Roda, na katerem se je izšolalo veliko jadralnih pilotov, izdelan pa je bil tudi prototip njegovega transportnega brezmotornega letala 922 z nosilnostjo 1700 kg. Sicer pa je Utva tudi po vojni izdelovala njegova letala Vrabca, Čavko in Jastreba. Med zadnje njegove konstrukcije sodi akrobatsko brezmotorno letalo Sokol in visoko sposobno letalo Lasta, ki je bilo zgrajeno po novih aerodinamičnih in koonstruktivnih idejah, ki so jih na drugih letalih uporabili dosti kasneje.
Poleg konstrukcij brezmotornih letal je Šoštarič ustvaril tudi nekaj uspešnih konstrukcij motornih letal. Tako so leta 1949 izdelali trenažno letalo 213 v leseni izvedbi, sledila mu je kovinska konstrukcija letala 522. Leta 1955 je odšel v Letalsko zvezo Jugoslavije. Nehal je konstruirati in začel spremljati novosti i razvoj na področju jadralnega letalstva. Kot svetnik za gradnjo plastičnih jadralnih letal se je zaposlil v Vazduhoplovnem tehničnem centru (VTC) v Vršcu, kjer so pričeli izdelovati plastična letala Cirrus po nemški licenci. Tu je bilo leta 1975 izdelano tudi njegovo plastično jadralno letalo Šole 75.
Ing. Ivo Šoštarič je v več kot 40 letih svoje konstruktorske dejavnosti obogatil naše letalstvo s 15 konstrukcijami. V začetnem obdobju jadralnega letalstva v Sloveniji je s svojo zagnanostjo pospešil njegov razvoj v Mariboru in okolici, ko pa je odšel v Zemun, je z novimi konstrukcijami razvil jadralno letalstvo na zavidljivo raven.
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,236 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 229 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,140,925 Page views today: 668 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,196 Your own page views: 38 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si