2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Večni koledar
 
Večni koledar Natisni
Večni mu pravimo zato, ker ga ob novem letu ni treba zamenjati, ampak vam bo služil neomejeno vrsto let. Res ne bo kazal praznikov niti godov, pač pa vedno pravi dan v mesecu, seveda če boste vsako jutro zavrteli gumbe. Lahko ga postavite na mizo ali pa obesite na steno.
Na čelno stran si lahko narišete svoj motiv ali pa nalepite motiv iz plakata. Če imate kakšno svojo priljubljeno fotografijo, ki je večjih dimenzij, bo koledar še lepši. Seveda pa lahko naredite tudi mozaik iz več manjših slik.

Potrebujete nekaj tršega kartona ali vezane plošče debeline 3 ali 4 mm ter štiri plutovinaste zamaške. Na vezano ploščo ali trši karton narišite prednjo ploščo in izrežite vsa okenca in odprtine za gumbe. Robove lepo polkrožno obrusite. Na zadnji strani po robovih z lepilom za les nalepite smrekove letvice 10 x 10 mm. Namesto letvic lahko narežete 1 cm široke trakove iz kartona in jih v več plasteh nalepite po obodu čelne plošče. Vse skupaj dobro obtežite in počakajte, da se lepilo dobro posuši. Na karton narišite štiri kroge premera 112 mm in pripadajoče številke ter imena dnevov in mesecev. Kroga, ki prikazujeta datum razdelite na 10 delov, krog za dneve na 7 delov in krog za mesece na 12 delov. Številke in črke narišite najprej s svinčnikom, kasneje pa jih s tušem ali flomastrom lepo pobarvajte. Pomagate si lahko tudi tako, da krog vstavite v prednjo ploščo in si zarišete vidno odprtino okenca.
Tako boste najlažje zadeli točno pozicijo številk in črk. Za gumbe uporabite plutovinaste zamaške, ki jih z lepilom za papir prilepite točno na sredino krogov. Uporabite lahko tudi kakšno drugo okroglo leseno palico, ki jo nažagate na primerno dolge kose. Tako narejene kroge postavite na svoja mesta. Najprej v čelno ploščo postavite spodnja kroga, ki kažeta imena dnevov in mesecev, nato pa še kroga s številkami. Krogi se med seboj prekrivajo. Na zadnjo stran na letvice prilepite še hrbet iz kartona ali vezane plošče. Na zgornji strani in na sredini zvrtajte majhno luknjico, na katero boste lahko koledar nataknili na žebljiček na steni.
Čelno stran koledarja lahko po svojem okusu pobarvate s tempera barvami. Ko se barve dobro posušijo površino še dvakrat prelakirajte z brezbarvnim lakom. Na čelni strani si lahko omislite tudi fotografijo ali sliko. Sliko prilepite z lepilom za papir, vendar pred vstavljanjem krogov. Prilepljeno sliko z olfa nožem lepo obrežite po robovih in izrežite odprtine. Šele nato lahko montirate kroge in zaprete zadnjo stran.
Naš koledar ne kaže letnice, ker si jo pač lahko zapomnimo; če pa kdo želi, si lahko izreže še okence za letnico. Krog mora biti premera 220 mm, gumb za vrtenje pa se nahaja točno na sredini plošče. Odprtino za letnico naredite na sredini nad številkama dneva v mesecu.
Večni koledar je tako narejen in vam lahko služi kot lep in praktičen okras vaše sobe. Je pa lahko tudi čudovito darilo za prijatelja ali znanca.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,011 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 151 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,254 Page views today: 393 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,582 Your own page views: 58 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si