2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Trokraki bumerang
 
Trokraki bumerang Natisni
Trokraki bumerang
Bumerang je zanimiva igrača, ki se pojavlja v različnih izpeljankah od dvokrake do večkrake oblike. Ker je izdelava klasičnega bumeranga kar zahtevno opravilo, si lahko z malo truda naredite trokraki bumerang, ki skoraj ne zaostaja za svojim pravim bratom.

Načrt za bumerang
Izdelate ga lahko iz lepenke, debelejšega kartona ali poltrde plastike. Obliko po dimenzijah narišite na izbran material in ga izrežite. Po osi vzdolž vsakega kraka narišite simetralo in po njej prepognite krake v obliki strehe. Tako ustvarite profil, ki pri tej lahki izvedbi nadomesti običajni profil. Zaradi razlike v metanju z levo ali desno roko je zamik krakov različen. Za levičarje krak narahlo zavihate v nasprotni smeri gibanja urinega kazalca. Kot zamika pa vpliva na let. Če krake močno zapognete, leti bumerang v manjšem krogu. Pri premočno zapognjenih krakih je lahko posledica tudi prezgodnji padec.
Bumerang držite na koncu kraka tako ohlapno kolikor je mogoče, vendar ne s celo pestjo. Palec leži na zgornji strani bumeranga, spodnjo stran pa drži kazalec. Bumerang vržete vodoravno ali pod rahlim kotom navzgor, držite pa ga skoraj vertikalno nekoliko nagnjenega v desno. Z gibom zapestja mora dobiti potrebno rotacijo, pri čemer pa moč ni odločilna.

Metanje
Pred vsakim metom preverite od kod piha veter. Mečete vedno v smer okoli 60 stopinj desno ali levo od koder piha veter. Postavite se tako, da prosto roko in ramo obrnete v smer metanja. Roko z bumerangom iztegnete daleč nazaj, pri čemer povesite zapestje. Nato zamahnete z roko čez ramo naprej in bumerang trdno držite.
Pravilna drža bumeranga
Pravilna drža bumeranga
Preden bumerang spustite, ga z gibom zapestja zavrtite.
Preden bumerang spustite, ga z gibom zapestja zavrtite.
Pravilni let bumeranga.
Pravilni let bumeranga.

Če pristane za vami ste ga vrgli preveč v veter.
Če pristane za vami ste ga vrgli preveč v veter.
Če pristane pred vami ste ga vrgli preveč bočno v veter.
Če pristane pred vami ste ga vrgli preveč bočno v veter.
Tik preden ga izpustite, pa zapestje sprožite naprej, nikakor pa ga ne zvrnite bočno. Dlan roke vodite tako, da je ves čas v isti ravnini. Bumerang mečete vzporedno s tlemi ali v blagem vzpenjanju. Pri pravilnem metu bumerang naredi krožno pot in se sam vrne nazaj. Zanimivo je, da se, čeprav je bil vržen pokončno, vselej vrne v vodoravni legi. Lovite ga med dlani, nikakor s prsti. Če pristane za vami, niste dovolj upoštevali smeri vetra in ste ga vrgli preveč v veter. Če pa pristane daleč pred vami, potem ste ga vrgli preveč bočno v veter.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,082 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 192 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,147 Page views today: 773 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 2 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 13,915 Your own page views: 26 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si