2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Raglja
 
Raglja Natisni
Raglja
Na veliki četrtek zvonovi po cerkvah utihnejo in oglasijo se raglje. Z malo truda si lahko izdelate svoje majhne raglje, ki bodo prav tako glasne. Za ojačanje glasu imajo namreč resonančno škatlo, podobno kot inštrumenti brenkal. Za izdelavo potrebujete vezano ploščo debeline 4 mm ali podoben les, okroglo paličico, lepilo za les in nekaj osnovnega orodja.

Deli za ragljo
Vse dele najprej prerišite na vezano ploščo in jih previdno izrežite z žagico rezljačo. Robove lepo obrusite in zvrtajte luknje kot so prikazane na načrtu. Spodnji pokrov resonančne škatle ima luknje, zgornji pa ne. Skozi te luknje prihaja zelo ojačan zvok. Najprej med seboj zlepite spodnji pokrov in vse stranice, nato pa še zgornji pokrov, na katerega prilepite še podnožje peres, peresa in kladivca. Ko se lepilo dobro posuši vse robove lepo polkrožno obrusite in prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom. Odmikača izrežite iz 8 do 10 mm debele vezane plošče, če pa takšne nimate na razpolago, lahko izrežete po dva kosa in ju med seboj zlepite. Odmikača nataknite na okroglo paličico, ki služi kot ročaj. Pred tem morate paličico vstaviti v luknjo v stranici. Na obeh zunanjih straneh v paličico zabijte dva žebljička, ki preprečujeta, da se paličica ne sname iz ohišja, obenem pa morata zagotoviti nemoteno vrtenje.
Sestavljanje raglje
Sedaj lahko na paličico prilepite oba odmikača, ki ju med seboj zamaknete pod kotom 45 stopinj. Na ta način bosta oba peresa izmenično tolkla ob ohišje, regljanje pa bo lepše.
Pri delu morate paziti na nekatere malenkosti. V osnovnem položaju peres, ko nista napeta se kladivca ne smeta držati resonančne škatle. Ko kladivce udari ob resonančno škatlo se ta zatrese in ojači zvok. Če pa bi se kladivce držalo površine, bi tresljaje ohišja zadušila in zvok bi bil bolj zamolkel.
Tako izdelano ragljo primite za ročaj in jo nad glavo zavrtite. Zaslišali boste zelo močno ragljanje. Vrtenje je mogoče le v eno smer, v drugo pa se odmikač zatakne ob peresa.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,084 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 194 Obiskovalci vceraj: 194 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,168 Page views today: 794 Page views yesterday: 956 Page views per day: Ø 1,932.24 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 9,843 Your own page views: 45 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si