2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Periskop
 
Periskop Natisni

Pripravo, ki jo za opazovanje okolice uporabljajo podmornice, prav gotovo vsi poznate. Pri igri skrivalnice ste se že prav gotovo spraševali, kako bi bilo fino, če bi lahko videli izza vogala. Lepo bi se skrili za grmovje, s pripravo pa opazovali kaj se dogaja pred njim. Nekoliko poenostavljeno obliko take naprave pa si lahko naredite sami in se z njo dobro zabavate.
Izdelava periskopa je preprosta, stroški pa majhni. Potrebujete dvoje običajnih zrcalc z merami 9x6 cm, ki ju lahko kupite v vsaki drogeriji ali trafiki. Potem potrebujete karton, ki ga po eni strani obarvate s tušem ali črno tempero.
 

Najprej narišite plašč periskopa na karton in izrežite obliko po vseh polnih črtah. Vse črte, ki so narisane črtkano, pa samo narahlo zarežite, da se bo po teh linijah plašč lepo zapognil. Pri tem pazite, da bo črno pobarvana stran na notranji strani. Plašč lepo sestavite v končno obliko in se tako prepričajte, da niste napravili napake pri prerisovanju.

Pripravimo si oba zrcala. Nekatera zrcala so sestavljena iz dveh plasti, ki sta med seboj zlepljeni. Takšna ogledala imajo zrcalno površino na obeh straneh, zato je treba ti dve plasti ločiti. Kako? Zelo preprosto. Na ploščo električnega štedilnika položite močnejši karton, položite nanj zrcalo in vključite ploščo na oznako 1. Plošča sme segreti zrcalo le toliko, da bo toplo (ne vroče). Vse skupaj sedaj odstranite in ne pozabite ugasniti štedilnika. S preprostim premikanjem vstran boste zlahka ločili oba dela zrcala. Pri tem opravilu smo lepilo toliko segreli, da je popustilo.
Sedaj lahko prilepite oba zrcala v svoj periskop. Uporabljajte lepilo za papir, saj nekatera druga lepila lahko stopijo zrcalno plast na ogledalu. Z lepilom namažite še vse temnejše dele in sestavite obliko. Pri lepljenju zgornjega in spodnjega zrcalnega dela pazite, da sta zalepljena točno pod kotom 45 stopinj. To lahko hitro preverite: pogledate skozi odprtino in če ne vidite skozi, potem morate kot nekoliko spremeniti.
Dimenzije lahko tudi nekoliko spremenite, vendar z daljšanjem razdalje med ogledaloma zmanjšamo tudi vidno polje, zato ne pretiravajte.
Periskop je narejen, že veste, kako ga boste uporabljali? Veliko zabave!

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,458 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 28 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,315 Page views today: 119 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 12,463 Your own page views: 56 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si