2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Mlinček na studencu
 
Mlinček na studencu Natisni

Prav gotovo ste že videli vodna kolesa, ki jih poganja vodni tok. Včasih so takšna kolesa poganjala mline, kovačnice, žage ..., danes pa jih je razvoj popolnoma izrinil. Lahko jih vidimo le še kot muzejske primerke. Če imate v bližini kakšen majhen potok, pa si lahko sami izdelate majhen in preprost mlinček, ki sicer ne bo poganjal mlinska kolesa, vam bo pa sigurno polepšal dan.

Za orodje boste potrebovali le majhen žepni nožek in nekaj potrpljenja. Pri delu z nožem bodite pazljivi, še bolje pa je, da za pomoč poprosite starejše.
Urežimo primerno debelo vrbovo ali leskovo vejo, ki bo služila kot os. Iz enako debele veje si plosko urežimo štiri lopatice, ki jih na enem koncu oblikujemo v konico. Os na sredini razcepimo tako, da bo nožič pogledal na drugi strani ven. V nastali precep zatakni dve lopatici in sicer tako, da gleda ena navzgor, druga pa navzdol. Nato os prekolji še enkrat pravokotno na prejšnji precep. V ta utor enako kot prej zatakni še preostale dve lopatice. Pri tem opravilu je potrebno biti pazljiv, da palice, ki služi kot os ne precepimo do konca.

Iz močnejše veje ureži še dve rogovili in ju na spodnjem delu ošili. Zapiči ju vzporeno na vsako stran potoka in nanju položi os z lopaticami. Bodi pazljiv, da bodo vse lopatice segale v vodo. Mlinček se bo veselo zavrtel.
Če samo z vrtenjem mlinčka nismo zadovoljni si lahko naredimo tudi malo kovaško kladivo, ki ga bo poganjala voda. Na eni strani osi si zarežemo še en utor ter vanj vložimo eno ploščico, ki je enaka kot lopatice za v vodo. Za kladivo bomo potrebovali še eno os in dve rogovili, ki ju na enak način kot prej naredimo iz veje. V os zarežemo še dva utora ter vanju vstavimo še eno ploščico ter eno daljšo paličico, ki jo na enem koncu plosko ošilimo, da jo lahko vtaknemo v utor. Na koncu te paličice pustimo debelejši konec, ki bo predstavljal kladivce. Vse skupaj zapičimo v zemljo in sestavimo, kot nam lepo prikazuje risba. Pod kladivce postavimo manjši kamen, da bo po njem tolklo kladivo. Lahko pa podstavimo tudi manjši zvonček in kladivce nam bo veselo cingljalo.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,005 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 145 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,194 Page views today: 333 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 4 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 14,320 Your own page views: 9 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si