2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Mlin na veter
 
Mlin na veter Natisni
Prav gotovo vsi poznate mline na veter, ki so poganjali mlinska kolesa. Kadar piha veter, se vrtijo krila mlina in s tem poganjajo mlinski kamen, ki je tik nad drugim, ki miruje. Med kamnoma se zrnje melje v moko. Ti mlini na veter so stari že nad tisoč let, vendar so sedaj že popolnoma izginili, ker jih je nadomestila elektrika.  Čeprav jih pri nas ni, pa ste jih sigurno že videli po televziji. Načrt za preprosto maketo takšnega mlina je pred vami, za izdelavo pa potrebujete le nekaj osnovnega orodja in vezano ploščo debeline 4 mm ali debelejši karton.

Vsi deli mlina so enkrat pomanjšani, zato je najbolje, da jih fotokopirate na pravo velikost.
S pomočjo kopirnega papirja dele prerišite na karton ali vezano ploščo in jih izrežite. Za rezanje vezane plošče boste potrebovali žagico rezljačo, za karton pa le olfa nož. Pri prerisovanju pazite na količino posameznih delov. Posamezne kose lepo obrusite in jih pričnite sestavljati med seboj. Kako nalegajo deli med seboj nazorno kaže risba. Za lepše sestavljanje in trdnejšo konstrukcijo poskrbijo utori na robovih, ki se lepo prilegajo eden v drugega. Spoje namažite z lepilom za les in počakajte, da se dobro posuši.
Osušeno lepilo se lepo brusi, zato robove lahko lepo polkrožno obrusite in zgladite. Na zgornjo škatlo pred lepljenjem privijte vijak M6 in dolžine 30 mm. Nanj nataknite vetrnico, ki jo sestavite tako, kot prikazuje risba. Spoje dobro namažite z lepilom in pazite, da se vetrnica na vijaku lepo vrti s čim manj upora. Na krake prilepite prozorno folijo ali pa uporabite kar širši prozorni lepilni trak.
Maketo lepo pobarvajte s tempera barvicami ali podobnimi, odvisno kaj imate na razpolago. Kasneje, ko se barva posuši pa celotno površino še prelakirajte z brezbarvnim lakom. Le na ta način bo maketa obstojna, če jo boste postavili pred hišo ali na balkon.
Maketo postavite na vetrovni prostor in sicer tako, da je vetrnica obrnjena proti vetru. Če ste vse lepo sestavili se bo ta začela veselo vrteti. Sicer nam ne bo mlela moke iz žita, bo pa lep okras pred hišo ali v vaši sobi.

Lahko se dobi tudi KIT komplet zrezkanih delov za ta model - cena 25 eur


  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,461 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 31 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,346 Page views today: 150 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.65 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 4 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 16,208 Your own page views: 79 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si