2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Razno arrow Mali bumerang
 
Mali bumerang Natisni
Bumerang prav gotovo vsi poznate in tudi veste, da je lahko nevaren, če komu prileti v glavo. Mi pa si bomo ogledali mali bumerang, ki ga lahko mečete tudi v sobi in ni nobene nevarnosti, tudi če komu prileti v glavo. Zaradi njegove majhnosti ga težko mečemo z roko, zato si morate izdelati posebno pripravo, s katero ga lahko preprosto lansirate. Lansirna priprava je dokaj preprosta. Za izdelavo potrebujete le nekaj kosov smrekovih deščic, jeklen ali plastičen trak in nekaj jeklene žice. Za ročaj si pripravite smrekovo letev 25x25x250 mm. Stojalo mizice naredite iz smrekove deščice 45x25x165 mm in na enem koncu izrežite utor 25x25 mm, kamor boste vstavili ročaj in ga pritrdili z lepilom in žebljem. Na vrhu stojala prav tako pritrdite mizico, ki jo naredite iz vezane plošče ali debelejšega kartona. Mere mizice so 100x90 mm, robove pa polkrožno obrusite.

Sprožilno vzmet je najbolje narediti iz jeklenega traku, primeren je kakšen odslužen list žage, ker pa je tak list težko obdelati, je najbolje uporabiti kakšen debelejši plastični material. Če hočete uporabiti odslužen list žage, poprosite nekoga, da vam odbrusi zobe in zaobli robove. Močnejši kot je material za vzmet, z večjo silo bo izstrelil bumerang iz mizice. Sprožilno vzmet pritrdimo z dvema žebljičkoma na ročaj v utor, ki ga naredimo z žago.
V stojalo zvrtajte luknjo premera 4 mm in vanj porinite jekleno žico premera 3 do 4 mm. Žico ukrivite, kot je narisano na načrtu. Ta sprožilni mehanizem se mora v luknji prosto vrteti.
Bumerang izrežite iz tršega kartona, obliko pa lahko prerišete iz načrta v naravni velikosti. Črtkana črta označuje pregib, kjer bumerang narahlo zapognete navzgor. Zapognjena oblika nadomešča aerodinamično obliko pravega bumeranga in mu med vrtenjem v letu ustvarja vzgon. Različni dolžini krakov pa med letom premakneta središče vrtenja in s tem omogočita zavijanje, da se bumerang lahko vrne na isto mesto, od koder ste ga izstrelili.
Pred lansiranjem morate napeti sprožilno vzmet in jo zatakniti s sprožilnim mehanizmom iz jeklene žice. Na mizico postavite bumerang tako, da bo daljši krak ležal na njej, krajši pa segal čez rob v območje, kjer se giblje vzmet. Nagib krakov bumeranga mora gledati v smeri leta, kot je prikazano na risbi. Z levo roko primite za ročaj, z desno pa sprožilni mehanizem potisnite nekoliko navzgor in s tem sprostite vzmet. Vzmet bo hitro zanihala naprej in na svoji poti trčila v krak bumeranga, in ga bo izstrelilo v zrak.
Zapognjenost bumeranga, trdota vzmeti in lega bumeranga na mizici določajo, kako se bo končal let. Z nekaj poskusi boste hitro določili optimalne nastavitve. Ko boste zadovoljni, si lahko na mizico tudi narišete lego, v kateri bumerang najlepše poleti in se tudi vrne na isto mesto. Poskusite izdelati bumerang iz različnih vrst kartona in tudi tako določiti, kateri material je najprimernejši.
Izdelajte več bumerangov in jih s flomastri pobarvajte po svojih željah in priredite tekmovanje. Ocenjujte, kateri let je najdaljši in komu se v več poskusih bumerang vrne nazaj. Pri tem lahko vsi uporabljate eno lansirno napravo, kar bo omogočilo vsem enake pogoje tekmovanja.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,380,453 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 23 Obiskovalci vceraj: 207 Obiskovalci na dan: Ø 293.77 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,119,261 Page views today: 65 Page views yesterday: 531 Page views per day: Ø 1,940.64 Page views per visitor: Ø 6.61 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,838 Your own page views: 19 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si