2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Rakete arrow Raketa na vodo
 
Raketa na vodo Natisni

Ste se začudili naslovu? Že takoj na začetku vas moram potolažiti, da takšna raketa prav zares tudi leti. Za vzlet izkoristi povečan tlak v posodi, ki ga ustvari šumeča tabletka. Tableta se v vodi topi in začne izhajati ogljikov dioksid. Ko tlak v posodi toliko naraste, da pokrovček ne zdrži več, ta odskoči, nastala reakcija pa požene raketo kvišku. Model lahko doseže tudi višino 5 metrov, vse pa je odvisno od uporabljene škatlice, oziroma pokrovčka. Tem trše se pokrovček zapira, dlje časa se bo upiral tlaku v posodi in večja bo sila. Po vzletu tabletka ostane na tleh, in če hitro ponovno napolnimo raketo, lahko vzlet ponovimo. Zaradi nekoliko obrabljene tabletke je izhajanje plina nekoliko počasnejše, zato bo mogoče treba za vzlet počakati malo dlje kot prvič.

Za izdelavo potrebujemo trši karton, lepilo, plastično škatlico s pokrovom (najbolje od fotografskega filma) in vitaminske šumeče tabletke. Iz kartona izrežite štiri stabilizatorje in jih prilepite na škatlico tako, da so med seboj pravokotno. Pri lepljenju pazite, da je pokrov škatlice na spodnjem koncu. Iz kartona izrežite še polkrog in ga zvijte v konico, ki jo prilepite na vrhu
plastične škatlice. Konico lahko izdelate tudi iz koščka stiropora, nikakor pa ne iz težjega materiala. Tako narejeno raketo še po želji prebarvajte z alkoholnimi flomastri.
Odstranite pokrovček na spodnji strani in v škatlico nalijte do polovice vode. Pripravite se na start in v vodo vrzite polovico vitaminske šumeče tabletke. Škatlico hitro zaprite in raketo postavite na vodoravno podlago. Že čez nekaj trenutkov bo z velikim pokom poletela v zrak. Z enakim postopkom lahko raketo kaj hitro pripravimo za naslednji polet.

  Pdf oblika za tiskanje
 
 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,089 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 0 Obiskovalci vceraj: 199 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,194 Page views today: 5 Page views yesterday: 815 Page views per day: Ø 1,932.23 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 8,036 Your own page views: 61 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si