2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Plovila arrow Parnik
 
Parnik Natisni

Pred vami je model preprostega majhnega parnika, ki ga boste lahko v slabem vremenu spuščali kar doma v kadi. Za izdelavo potrebujete le pravo jajce, štiri žeblje, deščico in majhno svečko. Za pogon uporablja reakcijo pare, ki izhaja z veliko hitrostjo iz luknjice, parnik pa se premika v nasprotno smer. Zaradi uporabe ognja, bodite zelo pazljivi, saj je jajce lahko zelo vroče.

Jajce na obeh straneh previdno preluknjajte z žebljem in izpihajte vsebino. Ko je lupina prazna, prednjo odprtino prelepite z lepilnim trakom. S kapalko skozi drugo odprtino napolnite lupino do polovice z vodo. Iz deščice izrežite čoln, dolg približno 20 cm in širok do 10 cm. Nanj nabijte štiri žeblje, približno na sredino in toliko narazen, da bo jajčna lupina lepo sedla mednje.
Pod lupino postavite košček sveče, ki ste jo postavili v pokrovček (od soka ali piva). Svečo prižgite in kaj kmalu bo začela skozi luknjico uhajati para. To je znak, da je parnik pripravljen za vožnjo. Čolniček previdno postavite v vodo in če pri izdelavi niste naredili večje napake, bo parnik prav lepo zaplul po gladini.
In kaj se pri tem lahko naučite: najprej, da ima voda v obliki pare večjo prostornino, zaradi tega hoče ven. Ko pa para uhaja skozi luknjico ven, ustvarja reakcijo. Zaradi tega lahko rečemo, da ima naš čolniček reakcijski pogon.
Pa še to: vsebine, ki ste jo izpihali iz lupine, ne zavrzite, saj je prav uporabna za pripravo stepenega jajčka, ali pa palačink.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,387,240 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 233 Obiskovalci vceraj: 256 Obiskovalci na dan: Ø 293.35 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,140,961 Page views today: 704 Page views yesterday: 793 Page views per day: Ø 1,933.00 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 6,800 Your own page views: 63 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si