2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Plovila arrow Ladje na gumo
 
Ladje na gumo Natisni
Ladje na gumo
Tokrat je pred vami zelo preprost načrt, ki se ga lahko lotijo tudi manj izkušeni modelarji. Za izdelavo potrebujete kos vezane plošče ali podobnega lesa debeline 3 do 4 mm, nekaj žice in košček pločevine.
Na izbiro imate štiri različna plovila, da lahko izbirate med tistim, ki vam najbolj ugaja. Lahko pa si tudi omislite drugačno obliko silhuete ladje.

Na fotokopirnem stroju si povečajte risbe na poljubno velikost in papir nalepite na vezano ploščo.
Ladje na gumo
Po črtah natančno izrežite oba sestavna dela z žagico rezljačo. Končno obliko še fino obrusite z brusnim papirjem in dela zlepite skupaj. Na zadnji strani s tankim svedrom zvrtatje luknjico in skoznjo porinite žico, ki jo na eni strani ukrivite v zanko. Nanjo nanizajte majhno kroglico perlo in vijak, ki ga izrežete in ukrivite iz pločevine. Žico zakrivite nazaj, da bo od strani prijela vijak, ki se ne bo mogel več prosto vrteti. Na žično zanko in prednji kavelj nataknite gumo tako, da nenavita ravno še stoji na svojih ležiščih. Silhuete ladij pobarvajte z alkoholnimi flomastri ali vodoodpornimi barvami in prelakirajte z brezbarvnim lakom, da barve in les v vodi ne bodo nabreknili.
Ladje na gumo

Ladjica je tako pripravljena na splavitev. Vijak vrtite toliko časa v nasprotno smer vrtenja, dokler guma ne bo lepo napeta. Ladjico položite v vodo in spustite vijak, ki se bo začel veselo vrteti in poganjati ladjico po vodi. Ker vrh vijaka gleda malo iz vode bo nekoliko škropil naokoli in obenem povzročal žuborenje, kot da slišite delovanje motorja. Hitrost in dolžina plovbe je odvisna od gume in njenih ovojev pred startom. Trda guma bo povzročila veliko hitrost, toda ladjici bo kmalu zmanjkalo energije, zato je bolje uporabiti mehko gumo, ali še bolje več tanjših mehkih gumic.
Izdelajte več takih ladjic in uprizorite tekmovanje, kjer ocenjujte katera ladjica doseže največjo hitrost ali daljavo in tudi to, katera plove lepo naravnost.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,381,012 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 152 Obiskovalci vceraj: 211 Obiskovalci na dan: Ø 293.73 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,121,274 Page views today: 413 Page views yesterday: 449 Page views per day: Ø 1,940.02 Page views per visitor: Ø 6.60 Online: 3 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 10,624 Your own page views: 74 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si