2R design
Grafično oblikovanje
Razrez in montaža nalepk
CNC rezkanje
Laserska obdelava
Modelarstvo
Modelarske kategorije
Akrobacije
Aerodinamika
Spletna modelarska šola
Za začetnike
Zgodovina
Modelarstvo
Balonarstvo
Jadralna letala
Motorna letala
Slovenski konstruktorji
Zgodovinski članki
Knjiga
Najbolj brano
Zadnji prispevki
Anketa
Koliko modelov ste že zgradili?
 
Gostovanje
Anja
Andraž
 
Aktualno
Na naslovu www.2r.si nastaja prenovljena spletna stran,
ki bo po dokočanju zamenjala to na naslovu www.modelarstvo.si
 
Modelarstvo arrow Načrti za otroke arrow Plovila arrow Katamaran z reaktivnim motorjem
 
Katamaran z reaktivnim motorjem Natisni
Ta preprost model katamarana vam bo v veliko veselje kadar se boste igrali ob vodi. Gradnja je zelo preprosta za izdelavo pa potrebujete zelo malo materiala, ki je dostopen vsakomur. Za motor bomo uporabili balonček, ki napihnjen skozi slamico iztiska zrak, ta pa naš modelček potiska naprej po vodi.
Mreže za izdelavo plovk in kabine prerišite na trši karton ter jih pobarvajte s flomastri. Z ostrim olfa nožem jih izrežite, po črtkanih črtah pa samo narahlo potegnete, da boste karton lažje in bolj natančno prepognili. Vse dele, ki so pobarvani rumeno premažite z vodoodpornim lepilom in dele sestavite. Na vsaki strani kabine prilepite obe plovki in celotni model narahlo prelakirajte z brezbarvnim nitro lakom, da se karton ne bo napil vode in razpadel.
   Plovke in kabino modela lahko naredite tudi iz lesa ali stiropora, vendar boste potrebovali nekoliko več spretnosti. Pustite svoji domišljiji prosto pot in si lahko zamislite tudi drugačno obliko plovila.

   Za pogon potrebujete slamico, plutovinast zamašek, elastiko in balonček. Skozi plutovinast zamašek zvrtajte luknjo in skoznjo potisnite slamico, ki jo s kapljico lepila dobro učvrstite. Na tako pripravljen zamašek nataknite balonček in vse skupaj pritrdite s pomočjo gumice na kabino katamarana. Dolžino slamice prilagodite tako, da bo približno 1 cm potopljena pod vodo.
   Model je tako gotov, potrebno je le še preko slamice napihniti balonček. S prstom zamašimo luknjico slamice in model položimo na vodo. Odmaknemo prst, da bo zrak začel izhajati skozi slamico in model se bo veselo zapeljal po vodi. Tanjša kot je slamica, dalj časa bo model vozil po vodi, vendar nekoliko počasneje. Slamico lahko na koncu, ki je potopljena v vodo, nekoliko stisnete in na ta način podaljšate čas vožnje. Tudi velikost balončka pripomore k daljši vožnji. Ker je zamašek na model pritrjen z elastiko, lahko slamico premikamo levo in desno in s tem spreminjamo smer vožnje.
   Naredite več takšnih modelov in tekmujte med seboj kateri model bo prišel dlje ali dalj časa vozil. Dobro narejen model in primerno zamaknjena slamica pripomoreta, da se vaš modelček lahko v krogu vrne nazaj ali vsaj do obale.

  Pdf oblika za tiskanje
 
< Nazaj   Naprej >

 
 
 
Glavni meni
Modelarstvo
FPV letenje
Moji modeli
Načrti
Moja vzletna steza
Kit kompleti
Članki in nasveti
Modelarski krožek
Alpski pokal ALC
Načrti za otroke
Video filmi
Programi
Dogaja se
2R fly Forum
2R fly forum celostranski
FPV forum
Blog
Mali oglasi
Kazalo strani
Prijava na forum

Pozabil geslo?
Registracija Registriraj se
Obiskovalci
Obiskovalci: 1,388,089 (started: 2006-01-01) Obiskovalci danes: 0 Obiskovalci vceraj: 199 Obiskovalci na dan: Ø 293.28 Max. visitors per day: 1,391 (at (date): 2013-12-04) Max. page views per day: 18,882 (at (date): 2015-12-03) Page views: 9,145,193 Page views today: 4 Page views yesterday: 815 Page views per day: Ø 1,932.23 Page views per visitor: Ø 6.59 Online: 1 Obiskovalci Max. online: 71 (at (date): 2013-08-05, 13:34:08) Page views this page: 7,222 Your own page views: 60 JavaScript enabled: 0% (c) 2006 www.joom.la
Vreme

Vir: rtvslo.si
 
Optimizacija spletne strani, objava novosti tudi na Slovenski digg in web-strani.si